Fumatul, cauza principală a formelor de cancer. Pentru a educa fumătorii referitor la alternativele mai puţin nocive, guvernele Britanic şi din Noua Zeelandă folosesc din ce în ce mai mult politici de promovare a alternativelor mai puţin nocive, cum ar fi promovarea vapingului ca metodă de risc redus comparativ cu fumatul.
Guvernul Marii Britanii a stabilit că potenţialul de nocivitate al vapatului este cu cel puţin 95% mai redus decât al fumatului. Riscul de a dezvolta cancer este considerat a fi cu 99,5% mai mic pentru utilizatorii ţigării electronice decât pentru fumători. Aceste descoperiri au fost validate în numeroase publicaţii ştiinţifice din ultimii ani.
Citeşte şi: Vești proaste pentru fumători! JTI anunță scumpirea țigărilor. Un pachet poate să ajungă și la 50 de lei
În Marea Britanie şi Noua Zeelandă, fumătorii sunt puternic încurajaţi să treacă la vaping şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt încurajaţi să sugereze ţigările electronice ca alternativă atunci când consiliază fumătorii.
Rezultatele acestei strategii: Marea Britanie a redus incidenţa fumatului de la 20,20% la 13,8% în decurs de nouă ani (2011-2020) printr-o politică realistă de reducere a efectelor nocive. Guvernul Noii Zeelande a lansat o campanie de educare referitor la ţigările electronice în 2020. Aceasta a contribuit la scăderea incidenţei de fumat de la 13,7 la 10,9% în decurs de un an (2020-2021).
Cercetările ştiinţifice confirmă că ţigările electronice sunt o modalitate foarte bună de a renunţa la fumat. The Cochrane Library – considerată lider mondial în analiza literaturii ştiinţifice – a concluzionat recent că ţigările electronice sunt foarte eficiente în renunţarea la fumat.
Preşedintele AIV, Ciprian Boboi: „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este o oportunitate excelentă de a sublinia importanţa alternativelor mai puţin nocive la ţigări. Mulţi fumători nu sunt conştienţi de beneficiile pe care le poate aduce trecerea la vaping.
Educarea fumătorilor cu privire la avantajele pe care le oferă ţigările electronice este de mare importanţă pentru eficienţa politicilor de sănătate publică. Cu ajutorul lor, numărul de boli şi decese legate de fumat poate fi redus semnificativ.”