- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Găinile rare din România care ajung la 200 de lei bucata. Carnea de lux e la mare căutare

20 Aug, 13:28 • Bugiu ⁠Ana Maria
Acestea sunt găinile rare, care costă și 200 de lei bucata. În Maramureș, un preparat ajunge și la 2.000 de euro.
Găinile rare din România care ajung la 200 de lei bucata. Carnea de lux e la mare căutare

Este vorba despre găinile din rasa mătase japoneză sau Silkies. Acestea au un aspect inedit și o istorie lungă și impresionantă. Sunt greu de întreținut, însă și prețurile – pe măsură, potrivit bugetul.ro.

Printre primele notări ale acestei rase se rgăsesc în jurul secolului al XVIII-lea. Marco Polo a scirs, într-unul din jurnalele sale de călătorie, că a văzut exemplare „blănoase”. Față de găinile obișnuite, acestea au penajul diferit și pielea neagră.

În Europa, există încă din secolul al XVI-lea, iar în Statele Unite ale Americii au ajuns abia în secolul al XIX-lea. Ei le-au considerat animale de companie.

Te-ar putea interesa și: Descoperire istorică! Găini modificate genetic, imune la gripa aviară

foto: găinile japoneze

Găinile rare din România care ajung la 200 de lei bucata

Specia lor a evoluat, actualmente având nuanțe de alb, negru și gri. Sunt mult mai mici decât cele obișnuite și cântăresc, în general, un kilogram, masculii ajungând, însă, la 1,8 kg.

Cele care costă 200 de lei/bucata nu sunt la fel de productive ca cele obișnuite. Acestea nu oferă 200-500 de ouă pe an. De abia de la vârsta de 5 luni, încep să producă între 80 și 180 de ouă pe an. Dacă au condiții bune de trai și un cocoș, pot face mai multe.

Gustul cărnii lor este mai elegant. Carnea este foarte suculentă și fină, iar proprietățile nutritive sunt din belșug.

Alimentele din carnea sau ouăle lor sunt bogate în proteine, vitamine și minerale. Ajută la o bună funcționare a metabolismului, sunt sățioase. Sunt foarte rare ocaziile în care găsești un local, un restaurant, o tavernă, unde ești servit cu astfel de preparate. Însă atunci când le „prinzi” gustul, cu greu te dezveți în a le alege exclusiv.

Un ou de-ale acestor găini rare costă între 6 și 12 lei. Un preparat de găină cu pielea de culoare neagră ajunge la peste 2.000 de euro, în Maramureș, spre exemplu. Prețul este justificat de raritatea produselor și de calitatea acestora, net superioară față de cele obișnuite.

Te-ar putea interesa și: Grecii, iritați la vederea prețului cărnii de miel din România. Țara elenă se confruntă cu o lipsă majoră de carne de miel și capră