Gara legendară din Constanța ar putea fi relocată în acest an, în cadrul unui proiect imobiliar amplu dezvoltat de Iulius, pe un teren de 38 de hectare, aflat în spatele stației de trenuri centrale ale orașului. Proiectul vizează mutarea gării pe platforma Oil Terminal, pentru a facilita implementarea unui sistem de „tren metropolitan”. Consilierii municipali din Constanța au votat deja în favoarea relocării, iar municipalitatea urmează să transmită propunerea Ministerului Transporturilor, potrivit bugetul.ro.
„Din cele 11 propuneri analizate, dezvoltate de echipe mixte de specialiști din toate domeniile, sunt și soluții care vizează o repoziționare a gării, însă în același areal, nicidecum în afara orașului”,au explicat reprezentanții Iulius pentru DobrogeaLive.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom nu a mai plecat joi din Gara de Nord
foto: Gara din Constanța
Locuitorii orașului sunt însă nemulțumiți de acest proiect, considerând că mutarea gării va afecta mobilitatea atât a turiștilor, cât și a locuitorilor. Ei argumentează că, în majoritatea marilor orașe europene, se investește în modernizarea și dezvoltarea stațiilor centrale existente, nu în construirea unor noi gări în afacerea orașului. Reprezentanții Iulius au explicat că relocarea gării ar putea avea loc în cadrul aceleași zone, fără a o duce complet în afacerea orașului, iar clădirea ar urma să își schimbe rolul, cu costuri acoperite de Ministerul Transporturilor.
Proiectul a stârnit controverse politice, USR criticând inițiativa și susținând că relocarea gării nu este o decizie oportună. USR Constanța a explicat că votul dat de consilierii lor nu a fost pentru relocarea efectivă a gării, ci pentru implementarea proiectului „Trenul Metropolitan”, care ar putea contribui la decongestionarea traficului și îmbunătățirea transportului public în municipiu. Păstrarea Gării CFR pe locația actuală este esențială pentru funcționarea eficientă a acestui sistem de transport, consideră cei din USR.
„În cadrul ultimei ședințe de Consiliul Local, din data de 23 decembrie, consilierii municipali USR Constanța au votat pentru protocolul încheiat între Primărie și Consiliul Județean ce facilitează colaborarea între cele două instituții pentru implementarea proiectului Trenul Metropolitan.
Este vorba despre același protocol votat în urmă cu 4 zile și în cadrul ședinței Consiliului Județean.
Votul dat de colegii noștri NU reprezintă o undă verde dată intenției Primăriei Constanța de relocare a Gării CFR în afara orașului, ci unui demers prin care proiectul Trenul Metropolitan este tot mai aproape de a deveni realitate.
Așa cum am transmis și zilele trecute, USR Constanța nu consideră oportună desființarea gării centrale și relocarea acesteia în exteriorul orașului.
Trenul Metropolitan, proiectul colegilor USR din Consiliul Județean, reprezintă unul dintre cele mai ambițioase și benefice proiecte derulate la Constanța în ultimii 20 de ani, ce va avea un impact real asupra decongestionării arterelor rutiere la nivelul municipiului.
Păstrarea Gării CFR pe locul în care se află în prezent reprezintă un element cheie în eficiența funcționării Trenului Metropolitan, așa cum se întâmplă în toate orașele europene ce beneficiază de acest sistem de transport în comun”.
Te-ar mai putea interesa și: Trenul Alstom ajunge pe șinele din România și poate fi vizitat în acest weekend. Trenul pe care România l-a cumpărat în ultimii 20 de ani va putea fi vizitat în Gara de nord