Tot mai mulți tineri din Generația Z aleg să meargă la interviurile de angajare însoțiți de un părinte sau un membru al familiei, un fenomen surprinzător care a stârnit dezbateri în rândul specialiștilor în resurse umane, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Generația Z: vise mari, dar pe eforturi mici. Un nou studiu relevă ce vor românii atunci când vine vorba despre jobul ideal
foto: Generația Z
Specialiștii avertizează că prezența părinților poate afecta negativ percepția angajatorilor asupra candidaților, sugerând o oarecare lipsă de autonomie și maturitate. În unele cazuri, părinții aplică pentru joburi în numele copiilor, uneori fără ca aceștia să știe, complicând și mai mult procesul de angajare.
Neferu Andreea – specialist HR: În ultima perioadă au început să fie cazuri din ce în ce mai dese în care ne trezim la interviuri cu mai mult de un participant. Am avut diferite cazuri, fie copii cu părinți, fie soț și soție, dar devin din ce în ce mai frecvente.
În unele cazuri, părinții aplică pentru joburi în locul tinerilor, intervenind în procesul de angajare.
Bianca – specialist HR: Mi s-a întâmplat şi în cadrul interviurilor telefonice, părinţii să şoptească întrebări sau răspunsuri sau să îi citească candidatului de pe internet.
Neferu Andreea – specialist HR: Se întâmplă de foarte multe ori să sunăm să întrebăm despre persoana care a aplicat și ne trezim că spun că sunt părinții și ei au aplicat pentru fata sau băiatul lor.
Specialiștii recomandă părinților să își lase copiii să participe singuri la interviurile de angajare.
Oana Botolon – consultant resurse umane: Cel mai bine ar fi ca la un interviu să ne prezentăm singuri, chiar dacă am fost însoțiți până acolo, până în fața clădirii. Apariția ne-o facem singuri, așa va trebui în continuare, când ocupăm un nou loc de muncă.
Te-ar mai putea interesa și: Generația Z, lipsă totală de inspirație când vine vorba de cadouri. Peste 50% dintre tinerii cumpărători vor apela la ChatGPT de Crăciun