- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Germania a trecut la nivelul următor! Peste 50% din energia consumată provine din surse regenerabile

01 Oct, 16:37 • Bugiu ⁠Ana Maria
Energia regenerabilă a ajuns să acopere 56% din consumul de electricitate a Germaniei. Guvernul german dorește ca până în 2030, această pondere să ajungă la 80%.
Germania a trecut la nivelul următor! Peste 50% din energia consumată provine din surse regenerabile

Sectorul energiei regenerabile din Germania are o expansiune rapidă, contribuind la alimentarea necesarului de electricitate a țării, potrivit economedia.ro.

Conform datelor preliminare furnizate de grupul industrial BDEW și Centrul de cercetări în domeniul energiei solare și hidrogenului (ZSW), sursele regenerabile (energia eoliană, solară, biomasă și hidroelectrică) au reprezentat 56% din consumul total de electricitate în primele nouă luni ale anului 2024. Acest procent marchează o creștere, față de 52% în aceeași perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și: O nouă taxă pe facturile la energie, de la 1 octombrie. Cât îi va costa pe români sprijinirea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon

foto: energie regenerabilă

Germania a trecut la nivelul următor! Peste 50% din energia consumată provine din surse regenerabile

Guvernul german consideră extinderea energiilor regenerabile un element central în strategia sa de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de diminuare a dependenței de combustibilii fosili (cărbunele și gazele naturale). Între ianuarie și septembrie 2024, producția de energie din surse fosile a scăzut cu 10,5%, atingând doar 149 miliarde kWh.

Conform calculelor, energia regenerabilă a acoperit mai mult de jumătate din consumul de electricitate a Germaniei în fiecare lună din 2024, cu variații între 53% și 59%, în funcție de sezon și condițiile meteo.

Un avans remarcabil s-a înregistrat în sectorul energiei solare, care a generat aproximativ 65 miliarde kWh în această perioadă, marcând o creștere de 15% față de primele nouă luni din 2023. În total, generarea brută de electricitate din surse regenerabile a crescut cu 8,3%, atingând 217 miliarde kWh.

Kerstin Andreae, președintele Board-ului BDEW, a apreciat aceste progrese, spunând că acestea confirmă faptul că Germania avansează în direcția corectă pentru atingerea obiectivelor climatice.

A mai zis că este necesară dezvoltarea infrastructurii de stocare și a extinderii rețelei electrice pentru a putea valorifica pe deplin electricitatea produsă din surse verzi. Andreae a atras atenția că producția de energie de la soare și vânt este variabilă, motiv pentru care trebuie  să existe surse de energie care să acopere perioadele în care condițiile nu sunt favorabile.

Te-ar mai putea interesa și: Ce aparat electrocasnic este cel mai mare consumator de energie din casa ta. E principalul vinovat pentru jumătate din factură