- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Google schimbă regulile jocului. Poți căuta pe internet, folosind videoclipuri!

03 Oct, 23:47 • Bugiu ⁠Ana Maria
Google a lansat o funcție de căutare video, permițând utilizatorilor să identifice obiecte și să obțină informații prin înregistrări video. Compania a introdus îmbunătățiri în rezultatele de cumpărături și un instrument de identificare a muzicii similar cu Shazam.
Google schimbă regulile jocului. Poți căuta pe internet, folosind videoclipuri!

Google a lansat o funcție, care le va permite utilizatorilor să efectueze căutări pe internet, prin intermediul înregistrărilor video. Această funcționalitate, denumită „căutare video”, le va permite utilizatorilor să îndrepte camera foto a smartphone-ului către un obiect sau o situație, să formuleze o întrebare referitoare la acel subiect și să obțină rezultatele dorite, potrivit BBC, citată de Antena 3 CNN.

Utilizatorii de Android și iPhone din întreaga lume vor avea acces la această funcție, începând cu data de 3 octombrie, activând opțiunea „AI Overviews” în aplicația Google. La lansare, funcția va fi disponibilă doar în limba engleză.

Această nouă mișcare face parte din strategia Google de a transforma modul în care oamenii caută informații online, integrând tehnologia inteligenței artificiale (AI) în procesul de căutare. Decizia de a introduce căutarea video vine la doar câteva luni după ce OpenAI, creatorul ChatGPT, a anunțat că testează o capacitate similară, unde utilizatorii pot pune întrebări chatbot-ului său.

În acest an, Google a început să afișeze rezultate generate de AI în partea de sus a anumitor interogări de căutare, deși feedback-ul primit a fost mixt, cu unele critici legate de precizia acestor rezultate. În luna mai, funcția a fost criticată pentru că a oferit răspunsuri imprecise și neobișnuite. În răspunsul său, un purtător de cuvânt al Google a afirmat că aceste probleme erau exemple izolate și că, de atunci, rezultatele au evoluat, cu mai puține inexactități.

În privința modului de utilizare a acestei noi funcții, Liz Reid, șefa departamentului de căutare al Google, a explicat că aceasta va facilita utilizatorilor formularea întrebărilor legate de mediul înconjurător.

De exemplu, o persoană care vizitează un acvariu și observă un grup de pești care înoată în sincronizare va putea să îndrepte camera telefonului, să înregistreze un scurt clip video și să pună întrebare cu voce tare despre comportamentul peștilor.

Inteligența artificială a Google va analiza videoclipul, va identifica speciile de pești și va combina aceste informații cu întrebarea utilizatorului, generând astfel rezultatele căutării.

Te-ar mai putea interesa și: Facebook va primi o amendă consistentă în UE, Google câştigă contestația la amenda de 1,5 miliarde de euro

foto: google

Google schimbă regulile jocului. Poți căuta pe internet, folosind videoclipuri!

Analistul industrial Paolo Pescatore a vorbit despre această funcție, declarând că reprezintă un pas major pentru Google în adaptarea la nevoile și preferințele utilizatorilor.

„Acum vedem inteligența artificială în orice, iar oamenii se conectează cel mai bine cu imaginile. Această ultimă evoluție demonstrează în continuare noi modalități de a aduce conținutul la viață cu ceva precum căutarea, care este una dintre cele mai comune sarcini efectuate pe internet.

Aici există posibilitatea ca IA să fie cu adevărat colaborativă și inovatoare în viața de zi cu zi – suntem pe punctul ca IA să devină personalizată și unică pe baza modelelor și obiceiurilor noastre de utilizare.”, a spus el.

Pe lângă lansarea funcției de căutare video, Google a introdus și alte actualizări. Compania a anunțat îmbunătățiri ale rezultatelor de cumpărături, care vor include acum recenzii și informații despre prețuri de la diferiți vânzători.

Google a dezvoltat un instrument concurent pentru aplicația de identificare a muzicii Shazam, deținută de Apple. Această nouă funcționalitate, accesibilă prin opțiunea „Circle to Search” pe dispozitivele Android, permite utilizatorilor să identifice melodii în timp ce navighează pe un site web sau urmăresc un spectacol, fără a părăsi aplicația.

Pe de altă parte, valoarea OpenAI a crescut la 157 de miliarde de dolari, după ce compania a strâns 6,6 miliarde de dolari în cadrul unei runde de finanțare de la investitori importanți, inclusiv Microsoft.

Te-ar mai putea interesa și: Google, amendă de 2,4 miliarde de euro, cam cât o tranşă PNRR pentru România