- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu atunci când călătoresc în străinătate

07 Jun, 12:07 • Adrian Popovici
Șoferii români care ajung în Germania trebuie să fie atenți la nivelul de combustibil din rezervor. Dacă fac „pana prostului” pe autostradă riscă amenzi usturătoare.
Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu atunci când călătoresc în străinătate

Pe măsură ce mașinile devin tot mai accesibile, tot mai mulți români preferă să le folosească atunci când călătoresc în străinătate. Și deși o astfel de decizie vine cu o serie de avantaje, trebuie precizat și faptul că asta înseamnă că aceștia trebuie să fie atenți la regulile din țările prin care călătoresc. Printre cele mai surprinzătoare se leagă cele de nivelul de combustibil din rezervor, autoritățile germane aplicând amenzi usturătoare celor care ajung în „pana prostului” pe autostradă, notează Newsweek.

Atunci când rezervorul de combustibil al mașinii se apropie de zero, șoferii se pot trezi în fața unei amenzi neplăcute. Potrivit autorităților germane, epuizarea combustibilului pe autostradă sau pe drumurile expres poate atrage o amendă de 35 de euro. Această sumă poate crește semnificativ dacă șoferul este nevoit să lase mașina nemișcată pentru a merge după benzină sau motorină.

Nu doar deteriorarea motorului este o preocupare atunci când rezervorul este aproape gol. Staționarea pe autostradă sau pe drumurile expres din Germania este interzisă și poate atrage amenzi suplimentare. Dacă un șofer se oprește pe aceste tipuri de drumuri pentru a căuta combustibil, se poate aștepta la o amendă de 35 de euro. Mai mult, dacă staționează mai mult de trei minute, amenda poate crește la 70 de euro.

Te-ar putea interesa și: Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. Costuri suplimentare pentru șoferi

Șoferi
Șoferi

Sfaturi pentru șoferii români care călătoresc în Germania

Este important ca șoferii să fie proactivi în gestionarea nivelului de combustibil al mașinii lor. Așteptarea până când se aprinde avertizarea de la bord poate fi extrem de riscantă, mai ales în situații precum ambuteiajele sau închiderea neașteptată a benzinăriilor. Dacă mașina se oprește din cauza lipsei de combustibil, consecințele pot fi costisitoare și inconveniente.

Pentru a evita aceste situații neplăcute, șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de combustibil și să alimenteze vehiculul de îndată ce rezervorul atinge un nivel scăzut. Chiar și atunci când folosesc mașini închiriate, este important să fie atenți la nivelul de combustibil, deoarece capacitățile rezervoarelor pot varia în funcție de modelul vehiculului.

Evitarea situațiilor în care rezervorul este gol sau aproape gol, cunoscute în limbaj comun și ca „pana prostului” este esențială nu doar pentru buna funcționare a motorului mașinii, ci și pentru evitarea amenzilor și a situațiilor inconfortabile.

Citește și: Amendă de 1.000 de lei pentru şoferii care nu fac acest lucru banal. Este obligatoriu atunci când se află la volan