Persoanele cu grupa sanguină tip A prezintă un risc cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte grupe sanguine, arată un studiu publicat în revista Neurology. Există însă şi alte boli care au legătura cu grupele de sânge
Sistemul ABO împarte sângele uman în patru grupe principale:
1. Grupa O – nu are antigeni A sau B pe globulele roșii, dar are anticorpi anti-A și anti-B în plasmă.
2. Grupa A – are antigen A pe globulele roșii și anticorpi anti-B în plasmă.
3. Grupa B – are antigen B pe globulele roșii și anticorpi anti-A în plasmă.
4. Grupa AB – are antigeni A și B pe globulele roșii, dar nu are anticorpi anti-A sau anti-B în plasmă.
Pe lângă sistemul ABO, sângele mai este clasificat în funcție de factorul Rh (o proteină de pe suprafața globulelor roșii): Rh pozitiv (Rh⁺) – dacă antigenul Rh este prezent și Rh negativ (Rh⁻) – dacă antigenul Rh lipsește.
Rețetă de post. Ciorba care îmbunătățește circulația sângelui și crește nivelul de energie
Grupa O negativ → Donator universal (poate dona oricui).
Grupa AB pozitiv → Receptor universal (poate primi sânge de la oricine).
Fiecare grupă de sânge este asociată cu anumite riscuri pentru diverse boli. Iată o prezentare generală:
Grupa 0 (O)
✔ Avantaje:
Risc mai mic de boli cardiovasculare
Risc mai mic de cheaguri de sânge (tromboze)
❌ Riscuri:
Risc mai mare de ulcer gastric (Helicobacter pylori)
Sensibilitate mai mare la virusurile gripale
Risc mai mare de sângerări, deoarece coagularea este mai lentă
Grupa A
✔ Avantaje:
Sistem imunitar mai puternic împotriva unor infecții
❌ Riscuri:
Risc crescut de boli cardiovasculare
Predispoziție la anumite tipuri de cancer (stomac, colon)
Risc mai mare de tromboze și accident vascular cerebral
Sensibilitate mai mare la infecția cu coronavirus (COVID-19)
Grupa B
✔ Avantaje:
Risc mai mic de boli cardiovasculare comparativ cu grupa A
Rezistență mai bună la stres
❌ Riscuri:
Predispoziție la diabet tip 2
Risc crescut de infecții urinare
Sensibilitate mai mare la boli autoimune
Grupa AB
✔ Avantaje:
Sistem imunitar versatil
❌ Riscuri:
Risc mai mare de boli cardiovasculare
Predispoziție la probleme cognitive și demență
Risc crescut de hipertensiune arterială
Dacă ai o anumită grupă de sânge, nu înseamnă că vei dezvolta aceste boli, dar este bine să fii conștient de riscuri și să adopți un stil de viață sănătos.
Oamenii de știință din Marea Britanie și Israel au identificat un nou sistem de grupe sanguine la om, rezolvând astfel un mister medical care a început în 1972.
Totul a pornit de la o femeie însărcinată al cărei sânge nu avea o moleculă prezentă la toate celelalte persoane testate până atunci, conform Science Alert.
Noua grupă de sânge, numită MAL, este extrem de rară – mai mult de 99,9% dintre oameni au antigenul AnWj, molecula care lipsea la pacienta din 1972. Această particularitate apare când o persoană moștenește o versiune mutantă a genei MAL de la ambii părinți sau când alte afecțiuni medicale suprimă producerea antigenului.
Louise Tilley, hematolog la Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit, a dedicat aproape 20 de ani acestei cercetări. Pentru a confirma descoperirea, echipa a realizat un experiment crucial: au introdus gena MAL normală în celule sanguine care nu aveau antigenul AnWj, reușind astfel să producă acest marker lipsă.
Un aspect interesant al descoperirii este că antigenul AnWj nu este prezent la nou-născuți, ci apare doar după naștere. Deși toți pacienții identificați cu această grupă rară aveau aceeași mutație genetică, cercetătorii nu au găsit alte probleme de sănătate asociate cu aceasta.
Grupele sanguine importante (sistemul AB0) au fost identificate la începutul secolului al XX-lea. Descoperirile ulterioare nu afectează decât un număr mic de oameni. Este și cazul noii grupe sanguine despre care vorbim acum.
Identificarea acestei noi grupe sanguine va permite însă medicilor să testeze pacienții pentru a determina dacă lipsa antigenului este moștenită sau este cauzată de o altă problemă medicală, ajutând astfel la salvarea de vieți prin transfuzii mai sigure.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Maryland, SUA, citat de publicația Bild, arată că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a face un AVC înainte de 60 de ani, în timp ce cei cu grupa 0 sunt mai protejați.
Studiul a analizat datele a peste 17.000 de pacienți care au suferit un accident vascular cerebral și ale altor aproape 600.000 de persoane sănătoase, toți cu vârste între 18 și 59 de ani.
Concluziile au fost extrem de clare. Persoanele cu grupa de sânge A au un risc cu 16% mai mare de AVC timpuriu.
Cei cu grupa 0 au un risc cu 12% mai mic față de celelalte grupe sanguine.
Asocierea dintre grupa de sânge și AVC-urile care apar mai târziu în viață este mai slabă, ceea ce sugerează că factorii de coagulare a sângelui ar putea juca un rol important.
Cercetările anterioare au arătat deja că persoanele cu grupa sanguină A sunt mai predispuse la tromboză venoasă, adică la formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor.
„Nu știm exact de ce grupa A prezintă un risc mai mare, dar cel mai probabil are legătură cu factorii de coagulare a sângelui, trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge. Aceste elemente influențează formarea cheagurilor de sânge, care pot bloca circulația sângelui spre creier și provoca un AVC”, a explicat pentru sursa citată neurologul Dr. Steven J. Kittner, coordonatorul studiului.
România are dosar la Procuratura Generală din Moscova pentru „acţiuni ostile faţă de Federaţia Rusă”
Dacă ai grupa sanguină A, nu trebuie să intri în panică. Medicii spun că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege complet mecanismele acestui risc crescut. Însă, indiferent de grupa de sânge, este important să ai un stil de viață sănătos.
Un stil de viață sănătos te poate ajuta să reduci riscul unui AVC, indiferent de predispozițiile genetice.