- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Guvernul dă ordinul. Schimbare majoră în toate magazinele din România. Ce lege ne va afecta pe toți!

01 Sep, 15:08 • Bugiu ⁠Ana Maria
Legea care va schimba „ordinea” în magazinele din România. Ce urmări ar putea avea.
Guvernul dă ordinul. Schimbare majoră în toate magazinele din România. Ce lege ne va afecta pe toți!

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de lege care propune plafonarea adaosului comercial pentru alimentele produse și prelucrate în țară la 20%, potrivit capital.ro.

Măsura va funcționa potrivit modelului aplicat pentru produsele de bază (adaosul comercial va fi limitat la 20% pentru 17 produse).

Te-ar putea interesa și: Americancă stabilită în România, revoltată că în SUA nu poate plăti cu cardul: „Este incredibil și enervant. 99% din magazinele din România au POS. În SUA nu există așa ceva”

foto: magazine România

Guvernul dă ordinul. Schimbare majoră în toate magazinele din România. Ce lege ne va afecta pe toți!

Alimentele românești vor fi definite prin:

  • proporția de carne provenită din țară
  • locul de producție
  • tipul de mână de lucru utilizată

Totuși, aceste criterii se vor aplica pentru produsele din carne. Pentru celelalte, rămâne de văzut cum se va proceda. Este nevoie de criterii precise pentru a asigura faptul că alimentele beneficiare ale plafonării adaosului comercial sunt, într-adevăr, de origine românească.

Reprezentanții patronatelor își exprimă temerile că plafonarea adaosului comercial ar putea avea efecte negative asupra pieței. Când s-a aplicat plafonarea adaosului comercial pentru produsele de bază, în trecut, a fost un punct de cotitură pentru economie.

Directorul Confederației Concordia, Radu Burnete, a spus că în Ungaria, aplicarea unei măsuri similare a condus doar la o creștere a fluctuațiilor de preț, iar adoptarea acestei măsuri este foarte riscantă.

Conform spuselor acestuia, România este o economie de piață liberă, iar această mișcare ar putea dezechilibra lucrurile.

În Ungaria, Radu Burnete a spus că nu a scăzut inflația, în ultimii 2-3 ani. Conform directorului de la Concordia, măsura a dus doar la creșterea volatilității prețurilor.

„În Ungaria în ultimii doi – trei ani de zile, inflația n-a scăzut. Măsura nu a făcut decât să crească volatilitatea prețurilor, pentru că atunci când plafonezi adaosurile unor produse, retailerii și vânzătorii mici sau mari vor crește prețul altor produse ca să rămână pe profit.

Îi convine cuiva să plătească pe detergent mai mult ca să fie cartofii mai ieftini?”, a declarat Radu  Burnete.

Te-ar putea interesa și: Alertă de la ANSVSA. Un produs periculos tocmai a fost retras de pe rafturile magazinelor. Nu-l consumați dacă l-ați achiziționat!