În cadrul evenimentului, el a evidențiat parteneriatul solid dintre cele două țări, menționând că, în urma convenției din aprilie între președinții celor două națiuni, România va deveni un hub militar regional datorită unei noi fabrici Hanwha Aerospace. De asemenea, ambasadorul a amintit de vizita președintelui Iohannis la Seul din această primăvară, potrivit Antena 3 CNN.
„În aprilie, la Seul, cei doi preşedinţi ai noştri au fost de acord să existe o cooperare mai intensă în privinţa rezilienţei lanţului de aprovizionare, pentru a diversifica legăturile comerciale şi a consolida investiţiile de ambele părţi, în special în domenii strategice precum Energia, Apărarea şi Infrastructura”, a punctat el.
Totodată, ambasadorul a arătat că ţara sa va susţine proiectul României de reactoare modulare mici de la Doiceşti.
„Coreea de Sud va fi unul dintre cei mai de încredere parteneri ai României în efortul de a atinge obiectivul naţional privind securizarea surselor de energie şi viitorul economic”, a afirmat el.
Te-ar mai putea interesa și: Cât de spectaculos a crescut viteza la internet în România – cum a evoluat internetul fix față de cel mobil
foto: Hanwha Aerospace
Ambasadorul Coreei de Sud la București, Rim Kap-soo, a subliniat asemănările dintre Coreea de Sud și România, evidențiind că ambele națiuni sunt popoare reziliente, care au traversat momente dificile în istorie. El a menționat că aceste țări au reușit să își construiască o cale fermă către democrație și prosperitate economică.
„Cum am subliniat de atâtea ori, ţările noastre au multe lucruri în comun. Suntem popoare reziliente, care au trăit bune şi rele în istoriile noastre, au înfruntat multe greutăţi şi şi-au croit o cale ireversibilă către democraţie şi prosperitate economică”, a punctat Rim Kap-soo.
El a citat două versuri din imnul României: „Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte/ Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume”. Aceste versuri, a arătat diplomatul, „arată exact calea pe care ţările noastre o urmează”.
„Coreea îşi consolidează parteneriatele şi solidaritatea cu ţările cu mentalităţi similare (…) Pentru Coreea şi România, între Europa şi Asia, nu este suficient să fim doar prieteni buni. Trebuie să devenim cei mai buni prieteni”, a evidenţiat Rim Kap-soo.
La rândul său, senatorul Roberta Anastase, secretar al Biroului Permanent al Senatului, a menţionat situaţia actuală de securitate şi parteneriatul româno-coreean.
„Trebuie să rămânem uniţi în efortul de a menţine ordinea internaţională bazată pe reguli”, a spus reprezentantul Senatului României.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mărturisit că prima sa „întâlnire” cu Coreea de Sud a fost în anii ’90, când tatăl lui i-a adus un joc video dintr-o deplasare în această ţară.
„Reuşitele Coreei de Sud sunt extraordinare. V-aţi remarcat în calitate de lider în ceea ce priveşte inovaţia, tehnologia şi cultura”, a afirmat el şi a menţionat în acest sens şi instalaţia de îndepărtare a tritiului de la Cernavodă, unul din exemplele colaborării bilaterale.
Te-ar mai putea interesa și: Ion Iliescu, în 2099: De la președinție, la planeta Marte. Viralul care a cucerit internetul