- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Harta poluării: Bucureştiul, unul dintre cele mai „toxice” oraşe din România, cu un prejudiciu de 6 milioane de euro anul

24 May, 10:23 • Dobran Viorel
Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu a vorbit despre ultimele statistici în ceea ce privește poluarea țării noastre și cum ne situăm la nivel european.  Octavian Berceanu a prezentat harta poluării.
Harta poluării: Bucureştiul, unul dintre cele mai toxice oraşe din România, cu un prejudiciu de 6 milioane de euro anul

Harta poluării: Invitat la Diaspora în Direct, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a afirmat că poluarea este o problemă majoră în România, iar ultimele statistici prezentate de Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, arată că situația este alarmantă. Potrivit acestuia, România se clasează pe locul doi în Europa la nivelul poluării în aceste zone, cu un impact semnificativ asupra sănătății populației și mediului înconjurător, scrie stiridiaspora.ro

Harta poluării. Topul celor mai poluate orașe din România. ”Rușinos!”

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a atacat autoritățile române care transmit date trunchiate cu privire la poluarea aerului către Uniunea Europeană sau chiar evită să facă măsurători. Berceanu acuză și că laboratoarele mobile pentru analiza calității aerului nu s-au mișcat din garaj.

În absența unor măsurători corecte, România amână orice fel de strategie serioasă pentru combaterea poluării, susține fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Mai mult, chiar dacă România a cumpărat cu sute de mii de euro laboratoare mobile pentru măsurarea nivelului poluării, acestea nu au fost utilizate.

Conform declarațiilor lui Berceanu, Bucureștiul este „Capitala estică a poluării”, cu un prejudiciu estimat la șase milioane de euro anual, rezultat din impactul negativ al poluării asupra mediului. Acesta a subliniat că România înregistrează o situație haotică, cu exemple precum o crescătorie de animale pe o stradă din București, care străbate și județul Ilfov, subliniind că astfel de condiții nu sunt acceptabile pentru locuitorii orașului.

Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare și-a început activitatea. Cum funcționează tehnologia revoluționară pe care o folosește

”București este cel mai poluat, Ilfov, după care urmează sudul Prahovei, Iașul, Craiova – în zona gropii de gunoi, Constanța și uneori Brașovul și Cluj Napoca din cauza traficului. Totuși, Bucureștiul este de departe Capitala estică a poluării. Suntem pe locul doi, rușinos, în Europa ca și poluare în centru sau în zona metropolitană. Uneori suntem pe locul doi pentru că Bruxelles-ul și Londra sunt pe locul întâi. Noi suntem pe locul întâi în Europa la banii pe care îi plătește fiecare român pentru poluarea din zona București. Prejudiciul este de poluare din București este de șase milioane de euro în fiecare an.”

Harta poluării. În opinia fostului șef al Gărzii Naționale de Mediu, soluția ar fi o administrare mai unitară a Bucureștiului și a zonei metropolitane, inclusiv Ilfovul, cu un model similar celui al marilor orașe europene precum Parisul sau Londra, care sunt împărțite în districte responsabile de gestionarea și administrarea diferitelor aspecte ale vieții urbane.

Tot în cadrul aceleași emisiuni, s-a discutat și despre faptul că România refuză să transmită date către UE despre zonele din marile orașe, unde nu se poate respira.

Berceanu spune că doar România și Turcia transmit date insuficiente Uniunii Europene privind poluarea. Acesta punctează că după ce s-au cheltuit sume foarte mari de bani pentru achiziționarea de laboratoare mobile pentru a măsura nivelul poluării, acestea erau ținute neînmatriculate, doar pentru a nu fi „puse la treabă”.

 

Harta poluării. Poluarea aerului în România: Hartă vizuală a indicelui calității aerului în timp real

Harta poluării

„Istoric vorbind, atunci când au fost primele achiziții de laboratoare mobile, acestea nu au fost înmatriculate, după ce au fost cumpărate cu sute de mii de euro pentru fiecare. Le-am găsit la agențiile pentru protecția mediului fără plăcuțe de înmatriculare. Deci nu s-a vrut pur și simplu să se constate această poluare.

Poluarea, o problemă tot mai mare pentru România. Un sat din țara noastră a intrat în topul din celor mai murdare 50 de localități din lume

Mai mult, avem niște stații fixe la nivelul țării care furnizează date despre poluare. Datele astea sunt tăiate cumva, făcute bucățele astfel încât să nu ai dovezi clare vis-a-vis de poluare. Iar datele astea foarte proaste sunt înaintate către Comisia Europeană. Am fost de două ori la Comisia Europeană pentru acest subiect și ei ne-au bătut obrazul vis-a-vis de calitatea datelor pe care le transmitem. Pe harta europeană a poluării sunt două pete gri: România și Turcia, care nu transmit date,” a spus Octavian Berceanu la emisiunea Diaspora în Direct realizată de Bogdan Bolojan.

De asemenea, conform fostului comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, procesele împotriva celor care poluează sau comit infracțiuni de mediu sunt foarte greu de câștigat pentru că în lipsa dotărilor specifice pentru a înregistra datele, judecătorii nu pot da câștig de cauză.

„Dacă tu nu ai date, nici nu poți elabora strategii de combatere a poluării. Mergi cumva cu nasul, ori eu nu pot veni cu dovezi pe hârtie cu ce am mirosit în fața instanței. Nici procurorul nu poate face asta. Avem nevoie de aceste dotări și monitorizări,”  a mai spus Berceanu.

 

Urmărește Daily Business pe Google News