Hribi românești în supermarketurile din Italia. Un român a făcut o postare pe rețelele sociale, în care a vrut să arate că și produsele noastre românești se vând destul de bine în alte țări.
Dacă în România un kilogram de hribi se vinde cu prețuri cuprinse între 40-50 de lei/kg, în Italia lucrurile sunt diferite, un kilogram se vinde cu 24.90 euro, adică 125 de lei, potrivit Cancan.ro.
Postarea a devenit virală pe Internet, iar românii nu s-au abținut de la comentarii: ”Și vă mai plângeți că la noi se dădeau cu 50 lei kg/ 50 de lei la noi, dar compară și salariul din Italia cu cel din România/ La Piatra Neamț am cumpărat cu 20 de lei kilogramul.
Putem compara venitul românului cu al italianului/ Nu mai e Italia ce era odată. Ce venit au italienii când jumătate din țară, de la centru spre sud, majoritatea o duc de pe o lună pe alta și trăiesc în casele statului? Serios?/ În Italia sunt salariile ca în România??? Eu am luat hribi cu 25-30 le/kg, dar nu ne permitem să luam kilograme multe”, sunt doar câteva dintre mesaje internauților.
În urmă cu un an, potrivit Institutului Național de Statistică, în România au ajuns peste 5.300 de tone de ciuperci. În paralel, zeci de kilograme de hribi, trufe și gălbiori sunt exportate anual din țară. Numai în anul 2023, România a exportat trufe în valoare de peste 21 de milioane de euro.
În comuna Poplaca din județul Sibiu, o familie, Muntean, a reușit să creeze o afacere prosperă și inovatoare, punând astfel localitatea pe harta producției de ciuperci din România.
Ceea ce a început ca o inițiativă a părinților, Maria și Ion Muntean, s-a transformat într-o afacere de succes preluată cu pasiune de către frații Claudiu și Gabriel. Cu rădăcini adânci în comunitatea lor, aceștia au știut să valorifice nu doar ciupercile, ci și întregul proces de producție, inclusiv gestionarea cu succes a producției de compost.
Familia Muntean nu a pornit direct la vânzări. În schimb, primul pas a fost să ofere produsele lor prietenilor apropiați. „Primele produse le-am dat prietenilor, abia mai târziu au venit și vânzările”, povestesc frații Muntean. Inițial, producția de ciuperci a fost o experiență de explorare, iar reușita a venit încet, dar sigur.