Iarna 2024-2025 va fi influențată de fenomenul La Niña, care aduce aer rece din Pacific, generând o dinamică atmosferică aparte în Europa. Deși începutul sezonului va fi marcat de mai puține ninsori, pe parcurs, schimbările atmosferice provocate de La Niña vor crește cantitatea de zăpadă, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Vor plăti românii mai mult la facturi în această iarnă? Anunț de ultim moment
foto: La Nina
Te-ar mai putea interesa și: Anunț major pentru beneficiarii de pensii. Se dau bani pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă
Modelele climatice ECMWF și UKMO prevăd zăpadă sub medie în decembrie și ianuarie, dar începând din februarie, mai ales în centrul Europei, condițiile se schimbă. Martie va aduce un final de iarnă atipic, cu mai multe ninsori, în special în sudul și centrul Europei.
La Niña, cunoscută drept „faza rece” a Oscilației Sudice El Niño (ENSO), implică scăderea temperaturii apei din Pacificul central și estic. Acest fenomen influențează precipitațiile și circulația atmosferică tropicală, afectând tiparele de vânt și presiune care ajung să influențeze și regiunile mai nordice. Astfel, în Europa, efectele lui La Niña pot aduce ierni neobișnuite, cum este cazul și în acest sezon.
Comparativ cu prognoza din septembrie, prognoza din octombrie indică o creștere a ninsorilor în Europa centrală și de vest. Pe continent, în decembrie și ianuarie, sunt așteptate căderi de zăpadă sub media obișnuită, cu excepția nordului continentului. În februarie, însă, ninsorile devin mai probabile, în special în zonele centrale ale Europei, pregătind terenul pentru un martie neașteptat de alb. Această ultimă lună de iarnă va aduce un strat de zăpadă mai consistent, în special în sudul și centrul continentului, un final surprinzător pentru iarna din acest an.
Te-ar mai putea interesa și: Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season