- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Iată o decizie pentru noul an: renunțarea la băutură! 8 sfaturi pentru a renunța la alcool care chiar funcționează

01 Jan, 21:25 • Gabriela Andreescu
Noul an aduce ocazia de a face schimbări cu mult așteptate în viață, cum ar fi găsirea unui nou loc de muncă, începerea unui nou sport sau să renunțarea la băutură. Dacă ultimul se află pe lista de rezoluții de Anul Nou 2023, suntem aici pentru a vă ajuta să învățați cum să renunțați la consumul de alcool (sau cel puțin să reduceți, dacă asta este ceea ce doriți) în anul care vine.
Iată o decizie pentru noul an: renunțarea la băutură! 8 sfaturi pentru a renunța la alcool care chiar funcționează

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism din SUA, peste 14 milioane de adulți de peste ocean suferă de ceea ce este clasificat drept o tulburare de consum de alcool. Numărul mare de oameni care beau în exces este motivul pentru care este o rezoluție atât de comună de Anul Nou – iar studiile arată că aproximativ 25% dintre cei care se angajează să renunțe la băutură în fiecare an succes pe termen lung. Cu toate acestea, când vine vorba de cum să renunți la consumul de alcool, este important să înțelegi de ce bei, în primul rând, să te înconjori de oameni care te vor ajuta să renunți și să sărbătorești câștigurile pe parcurs. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să renunți la băutură.

Cum să-ți faci un plan de a renunța la alcool, care chiar să funcționeze pentru tine

Nu există o modalitate corectă de a renunța la băutură – totul este să știi ce funcționează pentru propria persoană și stilul personal de viață. Și asta începe cu un plan. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare și pașii pe care îi puteți face, conform cnet.com:

Examinați-vă felul în care vă raportați la alcool

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este evaluarea obiectivă a obiceiurilor. Asta înseamnă să vă evaluați sincer felul în care vă raportați la alcool, astfel încât să puteți înțelege de ce beți, când beți și cât de mult beți.

Identificați motivele pentru care beți: Beți pentru că sunteți plictisit? Beți cu prietenii și familia? Beți pentru că sunteți trist? Beți pentru că pur și simplu vă place gustul? Toate acestea sunt motive comune pentru a consuma alcool, iar următorul pas în acest proces este să înțelegeți de ce beți atunci când o faceți. Începeți un jurnal pentru a urmări ceea ce beți și de ce, și vedeți dacă există modele repetitive. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să găsiți noi modalități de a satisface o poftă atunci când apare. Dacă descoperiți că de obicei întindeți mâna după un pahar de vin atunci când vă simțiți dezamăgit, veți ști ce să faceți data viitoare când acele sentimente vor apărea.

Gândiți-vă de ce doriți să renunțați la băutură: Dacă motivul este pur și simplu că vreți să o faceți, e în regulă! Doar asigurați-vă că știți de ce doriți să reduceți consumul de alcool, astfel încât să puteți păstra asta în minte pe măsură ce treceți prin acest proces. Nu este niciodată ușor să renunți la ceva, dar știind de ce faceți vă va ajuta să vă mențineți pe drumul cel bun.

Fiți conștient de cât de mult beți: când băutura face parte din rutina zilnică, începeți să uitați cât de mult consumați de fapt. Este esențial să examinați exact cât de mult alcool beți. Privește fiecare băutură pe măsură ce o pui în fața ta și calculează câte consumi pe zi.

Aflați modul în care alcoolul vă afectează organismul

Alcoolul poate face ravagii în corpul tău. Potrivit NIAAA, alcoolul vă afectează destul de mult din cap până în picioare. Alcoolul poate îngreuna gândirea clară, poate provoca accidente vasculare cerebrale sau hipertensiune arterială, poate duce la ciroză și vă poate slăbi sistemul imunitar. De asemenea afectează somnul, iar o igienă deficitară a somnului poate duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul. Cunoașterea tuturor efectelor negative pe care le are alcoolul asupra sănătății fizice și mentale vă poate convinge de ce ești mai bine fără el.

Alcoolul face ravagii în organismul uman
Alcoolul face ravagii în organismul uman

Setați un scop

Obiectivele vă pot ajuta să rămâneți pe drumul cel bun, dar uneori un obiectiv mare pare prea inaccesibil. Luați în considerare stabilirea unor obiective mai mici pentru dvs. și sărbătoriți-le pe măsură ce mergeți. În loc de un obiectiv general „Vreau să renunț la băutură”, începe prin a vă spune că veți reduce consumul de alcool. Poate deocamdată beți doar în weekend. American Addiction Centers recomandă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați, așa că țineți cont de asta când vă stabiliți un obiectiv de reducere.

Înconjurați-vă de prieteni care vă susțin

Împărtășiți-vă obiectivele cu prietenii și familia: odată ce ați pus la punct un plan pentru obiectivul tău, spuneți-le prietenilor apropiați și familiei, atâta timp cât sunt genul de oameni care vă vor sprijini în decizia luată. Spuneți-le de ce ați hotărât să renunțați la consumul de alcool și spuneți-le cum vă pot ajuta. Dacă doriți ca ei să vă tragă la răspundere, spuneți-le asta și decideți cum vă pot ajuta cel mai bine.

Căutați ajutor profesionist: discutarea cu un profesionist medical, fie că este vorba de medicul dumneavoastră sau de un terapeut, poate fi, de asemenea, extrem de benefică. Ei vă vor sprijini întotdeauna în găsirea unui stil de viață mai sănătos și vă pot oferi resurse, sprijin și orice încurajare de care aveți nevoie. Nu vă fie teamă să abordați subiectul, deoarece sunt pregătiți și dornici să vă ajute să reușiți.

Citește și: Top 5 abilități tehnice solicitate pentru locurile de muncă în 2023

Pregătiți un plan pentru ce va urma după ce vă lăsați

Poate fi dificil să gestionați situațiile sociale atunci când reduceți consumul de alcool, mai ales dacă sunteți în preajma altor persoane care beau sau care sunt obișnuiți să vă vadă că beți. Ca în orice parte a acestui proces, mergeți cu un plan. Dacă veți ieși cu prieteni apropiați sau cu familia cu care vă simțiți confortabil, spuneți-le din timp că nu beți. Puteți să mergeți direct la bar sau la un server și să vă comandați o băutură nealcoolică. Este mai ușor să stați cu un pahar în mână, chiar dacă este doar o Cola. Și dacă vă treziți într-o situație în care cineva vă oferă o băutură, refuzați politicos. De cele mai multe ori, oamenii vor da înapoi, iar dacă nu o fac, stați ferm și spuneți că nu beți în seara asta. Nu datorați nimănui explicații cu privire la raționamentul din spatele motivului pentru care nu beți.

Ochii care nu se văd se uită

Dacă sunteți cu adevărat hotărât să reduceți consumul de alcool, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să scoateți băutura din casă. Dacă nu este la îndemână, vei fi mai puțin tentat să beți. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate bună de a găsi alternative la unele dintre băuturile preferate. Ați putea să încercați un pic de combinații sau să găsiți o băutură alternativă care să vă mulțumească, fie că este vorba de sifon, ceai cu gheață sau ceva asemănător. Pregătiți-vă să aveți aceste lucruri la îndemână pentru atunci când apare pofta, astfel încât să o puteți potoli.

Pregătiți-vă pentru efectele secundare ale renunțării la alcool și planificați-le

În funcție de cum a fost obiceiul dvs. de alcool, este posibil să aveți mai puține sau mai multe simptome de sevraj pe măsură ce reduceți. Simptomele includ lucruri precum dureri de cap, anxietate, tremurături, insomnie, oboseală, modificări ale dispoziției, tulburări gastrointestinale, palpitații, creșterea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac, hipertermie, respirație rapidă anormală, halucinații și convulsii. Din fericire, aceste simptome de sevraj nu ar trebui să dureze foarte mult – aproximativ o săptămână – dar ascultați-vă corpul în cazul în care ceva se simte anormal în acest timp. Încercați să rămâneți concentrat asupra obiectivului dvs. final și nu vă fie teamă să vă sunați medicul dacă ceva nu este în regulă.

Sărbătoriți-vă victoriile

Acordați-vă recompense pe măsură ce începeți să atingeți reperele fără alcool. Sărbătorirea vă ajută să vă mențineți motivat, așa că asigurați-vă că vă recompensați pentru obiectivele atinse. Luați în considerare crearea unui grafic cu recompense cu lucrurile pe care le doriți cu adevărat – poate este o cină la un restaurant nou sau o pereche de pantofi pe care i-ați căutat. Stabiliți ținte pentru fiecare recompensă și bucurați-vă de ele când ajungeți acolo. Ați putea să vă răsplătiți cu ceva important pentru atingerea unei etape importante, cum ar fi un an fără alcool – o vacanță, spre exemplu, ar fi binevenită!

Citește și: Concediu de odihnă 2023. Ce s-a schimbat în legislație și care sunt noile drepturi ale angajaților

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări majore. Ce trebuie să știe toți cei afectați
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări ...
Black Friday 2024. Cum poți verifica dacă magazinul online de la care vrei să faci cumpărături este real și dacă produsele vândute sunt autentice. Recomandările ANCOM
Black Friday 2024. Cum poți verifica dacă magazinul online de la care vrei să faci cumpărături este ...
Se deschide oficial cel mai mare șantier de autostradă din România: Se caută 22 000 de muncitori
Se deschide oficial cel mai mare șantier de autostradă din România: Se caută 22 000 de muncitori
Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Ministrului Muncii a dat publicității datele
Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Ministrului Muncii a dat publicității datele