- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

În atenția tuturor celor care iau aspirină! Un nou studiu a făcut lumină

03 Aug, 14:56 • Bugiu ⁠Ana Maria
Potrivit unui nou studiu, au fost aduse la lumină mai multe informații despre utilizarea aspirinei. Ce au descoperit cercetătorii aspirină?
În atenția tuturor celor care iau aspirină! Un nou studiu a făcut lumină

Conform unui nou studiu, utilizarea constantă de aspirină ar putea reduce riscul de cancer colorectal, având în special efecte benefice pentru persoanele cu un stil de viață nesănătos, potrivit capital.ro.

Te-ar putea interesa și: Sute de mii de pensionari nu-și permit nici măcar medicamentele. Cu ce se confruntă zilnic românii cu indemnizație socială

foto: aspirină

Ce spune noul studiu despre aspirină

Studiul, publicat joi în JAMA Oncology, a analizat date de la peste 107.655 de persoane din seturi mari de date medicale, inclusiv Studiul de Sănătate și Urmărire a Asistentelor și Studiul Profesioniștilor din Domeniul Sănătății.

Acestea au cuprins informații despre stilul lor de viață, inclusiv IMC, consumul de alcool, dieta, fumatul și nivelul de activitate fizică.

Studiul a definit utilizarea regulată a aspirinei ca fiind de două sau mai multe comprimate de putere normală pe săptămână, sau șase sau mai multe comprimate de dozare mică. S-a descoperit că persoanele care utilizau aspirina regulat aveau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu cei care nu o utilizau.

Cei care aveau un stil de viață mai sănătos au avut rezultate mai bune. Dar rezultatele au fost mai vizibile la cei care nu au obiceiuri sănătoase. Prntre aceștia, se numără nefumătorii și persoanele cu un IMC mai mare decât 25.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.

Acest studiu ne reamintește că există, totuși, metode de prevenire a cancerului colorectal. Prevenția este mai bună decât tratarea, astfel că cercetătorii au adus date care conchid acestei expresii.

„Există lucruri pe care le puteţi schimba cu privire la stilul dvs. de viaţă care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.

Obiceiuri pentru reducerea riscului de cancer colorectal:

  • menținerea unei greutăți adecvate,
  • adoptarea unei diete bogate în legume, fructe și cereale integrale,
  • limitarea consumului de alcool

Cu toate acestea, administrarea aspirinei nu trebuie să înlocuiască obiceiurile sănătoase.

„În niciun caz nu înseamnă că o aspirină va compensa toţi ceilalţi factori, care sunt necesari pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru reducerea riscului de cancer la nivel general”, a spus dr. Jennifer Davids, șefa secției de chirurgie colorectală la Boston Medical Center.

Te-ar putea interesa și: Românii bolnavi își vor putea cumpăra medicamente pe rețete și din străinătate