În plină caniculă, în România există un loc unde astăzi sunt înregistrate doar 5 grade Celsius. Această zi, de 14 iulie, a fost marcată încă din primele ore de o instabilitate atmosferică teribilă, fiind prezente furtuni mari care au măturat tot în jurul lor provocând nenumărate dezastre și daune. Aceste fenomene au fost remarcate la doar o zi distanță de cea mai caniculară zi din această vară, cel puțin de pmână acum.
Deși vremea în România este destul de instabilă, temperaturile rămân ridicate, iar în tot acest context, există la noi în țară un loc unde astăzi au fost înregistrate doar 5 grade Celsius. Dimineața zilei de vineri a adus furtuni și vijelii în multe regiuni din România, care se află în acest moment sub avertizare de instabilitate atmosferică. În mai multe zone, mercurul din termometre a scăzut semnificativ. De exemplu, conform datelor transmise de ANM, la Țarcu, în vestul Carpaților Meridionali astăzi de dimineață erau înregistrate 5 grade. Aceasta zonă este considerată una dintre cele mai sălbatice, nu numai din România, ci din întreaga Europă. Munții Țarcu reprezintă o zonă compactă, nealterată și fără așezări umane, cu două excepții: Poiana Mărului şi complexul turistic Muntele Mic.
Foarte mulți călători aleg să se aventureze în Munții Țarcu, mai ales pentru că în această zonă peisajele sunt de-a dreptul magice. Specialiștii afirmă că acest masiv adună o varietate mare de ecosisteme în procentaj de 81 la sută naturale, cu o diversitate remarcabilă și o abundență locală de până la 78 ori mai mare față de media națională. Peste 10 mii de hectare de păduri din masivul din Banat sunt virgine şi cvasivirgine, informează specialiștii. Suprafețele netede de verdeață, culmile mărginite de căldări glaciare și pășunile alpine întinse sunt favoritele turiștilor, care nu pleacă niciodată dezamăgiți din această zonă. Ca să ajungi la munții Țarcu este un traseu destul de simplu. Ai cale de acces dinspre valea sau culoarul Bistra (localitatea Bucova, Caraș-Severin), dinspre Hațeg (județul Hunedoara), dinspre Poiana Mărului, dinspre Munții Godeanu, precum și dinspre estul munților Retezat.