Planta care se vinde cu 10.000 euro pe kilogram mai este numită și „aurul roșu”, din cauza prețului său extrem de mare. Din toate timpurile, a fost cel mai scump condiment din lume, relatează bugetul.ro.
Producătorii români au început și ei să cultive șofran, dar nu la un nivel prea înalt. Probabil prima femeie care a avut curajul de a începe o astfel de afacere este Ligia Suciu, o tânără din Ineu, județul Argeș
În cadrul unui interviu, a mărturisit că a pornit, din curiozitate, pe drumul „aurului roșu”. În acest moment, tânăra a ajuns să dețină mai bine de 200 de metri pătrați cu condimentul râvnit. A plantat 700 de bulbi în propria sa grădină, pentru care a plătit nu mai puțin de 560 de euro, în anul 2012.
„Am considerat șofranul o cultură foarte interesantă și când m-am apucat eu să cultiv această plantă, nu am găsit pe nimeni de la care să pot cumpăra material săditor. Mi s-a părut curios că nimeni nu se încumeta să cultive acest condiment în condițiile în care am ajuns să cultivăm kiwi sau migdal, de ce nu am cultiva și șofran.
M-am hotărât să fiu eu un deschizător de drumuri și pentru alții care încă nu au avut curajul să facă asta și, fără să știu dacă această plantă se poate aclimatiza la clima din România, mi-am luat inima în dinți și m-am apucat să cultiv șofran. Nu știam nici dacă din bulbii plantați ca ieși ceva sau dacă voi reuși să obțin producție”, a spus Ligia Suciu pentru Agrointeligența.
Te-ar putea interesa și: Primele cireșe au apărut pe tarabele piețelor din România. Cât au ajuns să coste în 2024? Prețul este colosal!
Producătoarea a spus că există un singur soi de șofran, dar denumirea pe care o poartă planta poate să difere, în funcție de zona geografică.
Pentru a putea avea o astfel de plantație, este necesar să cumperi bulbi buni și să îi plantezi la o adâncime de 8 centimetri și o distanță relativ mare unii de alții. Terenul trebuie să fie argilos sau silicos și să aibă un drenaj bun.
Secretul constă în plantarea bulbilor la începutul toamnei. Astfel, vor avea timp să îi formeze o rădăcină rezistentă, până când va începe iarna. Înflorirea și recoltarea se vor face abia între lunile octombrie și noiembrie. Florile vor fi culese la primele ore ale dimineții sau seara.