Instagram pregăteşte propriul chatbot cu AI. Conform indiciilor descoperite în codul platformei de către dezvoltatorul Alessandro Paluzzi, rețeaua lucrează la un chatbot care va fi disponibil în secţiunea de comunicare a platformei.
Chatbot-ul va putea fi apelat scriind în fereastra de chat @nume (numele nu este cunoscut deocamdată). Acesta va putea să rescrie mesaje, să ofere sfaturi şi să răspundă la întrebări.
Abordarea Instagram, ca şi în alte cazuri, pare să copieze modul în care Snapchat şi-a lansat propriul chatbot, numit My AI şi bazat pe modelul lingvistic dezvoltat de OpenAI.
Nu este clar ce tehnologie va sta la baza chatbot-ului testat în prezent de Instagram, însă, Meta, care lucrează cu AI-ul de mulţi ani, nu duce lipsă de opţiuni în acest sens.
Meta a lansat în mai AI Sandbox, un instrument cu ajutorul căruia pot fi generate versiuni alternative ale reclamelor. Compania mai are şi un instrument pentru dezvoltatori, numit CodeCompose, care, însă, nu este disponibil public.
În ultima vreme, tot mai mulți utilizatori de Instagram se plâng de faptul că au fost aproape de a-și pierde contul sau chiar și l-au pierdut, și asta pentru că au dat click pe link-urile primite.
După ce au epuizat metoda SMS-ului, folosesc conturile false cu ajutorul cărora livrează utilizatorilor de Instagram link-uri suspecte, care, odată accesate, îi pot lăsa pe cei care le-au deschis fără contul de pe rețeaua de socializare sau chiar fără datele cu caracter personal.
”Am nevoie de ajutorul tău, sunt într-un concurs, poți vota pentru mine?”, așa arată un mesaj primit pe Instagram de un utilizator anonim. Odată accesat link-ul respectiv se generează un al doilea mesaj sub următoarea formă „Vă trimit link-ul de vot, tot ce trebuie să faceți este să-l copiați și să-l trimiteți ca să pot aproba logarea pentru vot”, a explicat Elena Predoiu, reporter Antena 3 CNN.
Specialiștii lansează un avertisment prin care precizează că aceste atacuri pot duce inclusiv la preluarea controlului total asupra dispozitivului utilizat. Mai grav este faptul că în urma atacurilor, utilizatorii au toate șansele să rămână fără datele personale.
Analiștii din cadrul Directoratului Național de Securitatea Cibernetică (DNSC) atrag atenția asupra faptului că se derulează o întreagă campanie creată de hackeri pentru a le face rău utilizatorilor: ”Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de rețeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu folosește această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru.
Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicație. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, spune reprezentantul DNSC.