- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România

21 Nov, 17:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Doi elevi din Timișoara au creat un prototip inovator, EcoStep Energy Plates, care transformă pașii pietonilor în energie verde. Proiectul lor a fost prezentat la Salonul Auto București și a atras atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România

Doi elevi din Timișoara au creat un proiect inovator numit EcoStep Energy Plates, care transformă pașii pietonilor în energie verde, folosind plăcuțe piezoelectrice ce generează un șoc electric la contact. Proiectul, dezvoltat după șase luni de muncă, a fost prezentat la Salonul Auto București, atrăgând atenția autorităților și a specialiștilor din domeniul energiilor regenerabile, potrivit bugetul.ro.

Aceste plăcuțe, montate pe trotuare sau în zone de trafic, captează energia creată de pașii pietonilor sau de trecerea vehiculelor și o stochează într-o baterie. Energia stocată poate fi utilizată pentru alimentarea iluminatului stradal sau pentru încărcarea mașinilor electrice.

Te-ar mai putea interesa și: Schimbare în programul elevilor! Cum vor învăța vineri și luni înainte și după alegerile prezidențiale

foto: elevii

Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România

Lucas Petric și Daria Danci, elevi la Colegiul Francesco Saverio Nitti din Timișoara, au explicat că proiectul folosește și inteligența artificială pentru a monitoriza nivelul de încărcare al bateriei, iar atunci când aceasta este plină, sistemul oprește generarea de energie.

Costul estimat al unei unități de EcoStep este de aproximativ 100 de euro, iar autorii proiectului intenționează să-l implementeze până în noiembrie 2025. Ideea lor a fost deja apreciată de un șef de administrație locală din Sectorul 1 al Bucureștiului, care a exprimat dorința de a o implementa pentru a îmbunătăți siguranța pietonilor prin iluminat stradal, mai ales noaptea, și pentru a contribui la reducerea accidentelor.

„Când trece cineva pe ea, ori pieton ori maşină, va face un şoc, care după va fi dus la o baterie, iar bateria va trimite energia către lumina stradală sau maşini electrice. Sunt nişte plăcuţe piezo electrice, care atunci când sunt călcate sau simt o vibrație creează un șoc electric”, a explicat Lucas Petric, elev în clasa a 11-a la Colegiul Francesco Saverio Nitti din Timișoara.

„Inteligenţa artificială intervine la monitorizarea paşilor şi în momentul în care bateria este plină, se opreşte din a mai face acel șoc. Din punct de vedere al costurilor este fiabil, în jur de 100 de euro ar fi. Ne-am gândit undeva în jurul noiembrie 2025 să-l implementăm”, a declarat Daria Danci, elevă în clasa a 11-a la Colegiul Francesco Saverio Nitti din Timișoara.

Proiectul inovator al celor doi elevi din Timișoara a fost apreciat și de un șef de administrație locală, care și-a exprimat intenția de a-l implementa în Sectorul 1 din București, iar interesul pentru ideea lor nu s-a limitat doar la această autoritate.

„A spus că doreşte să implementeze în Sectorul 1 şi asta ar ajuta şi la diminuarea accidentelor, pentru că în jurul trecerilor de pietoni nu există iluminat stradal întotdeauna, mai ales noaptea, şi pietonii nu sunt văzuți”, a explicat Daria Danci.

Cei doi tineri nu sunt la prima lor reușită în domeniul inovației. Lucas a obținut Premiul I la Youth Business Summit în 2023, iar Daria a fost menționată la Concursul de Antreprenoriat Vocathlon. Sub îndrumarea profesoarei lor, cei doi elevi pregătesc acum un program pilot în Timișoara, iar succesul acestuia ar putea deschide calea pentru implementarea acestei soluții sustenabile în alte orașe din România. Adriana Pau, directorul Colegiului Economic „F.S. Nitti” din Timișoara, a subliniat mândria și responsabilitatea școlii de a sprijini astfel de tineri talentați și inovatori.

„E o bucurie, e o mândrie şi o responsabilitate, pentru că atunci când ai copii cu calităţi, curajoşi, vizionari, implicaţi, şcoala are şi ea misiunea specială de a-i coordona”,a declarat Adriana Pau, director, Colegiul Economic „F.S. Nitti” din Timișoara.

Te-ar mai putea interesa și: Burse elevi 2025. Premianţii ar putea primi peste 4.000 de lei pe lună de anul viitor

Urmărește Daily Business pe Google News