Ion Țiriac, fostul mare tenisman și om de afaceri, a oferit o serie de comentarii la începutul săptămânii referitoare la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, potrivit capital.ro.
Declarațiile sale au fost făcute cu ocazia Galei „110 ani de Olimpism în România”, eveniment în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea ca viitorul președinte al României să prioritizeze investițiile în sport.
Te-ar mai putea interesa și: Răsturnare pe scena politică din România. Ion Țiriac candidează la alegerile prezidențiale. „ Sărăciți-mă!”
foto: Ion Țiriac
Țiriac a criticat sever subfinanțarea cronică a acestui sector, atrăgând atenția asupra lipsei de implicare nu doar a autorităților, ci și a antrenorilor și profesorilor de sport, care nu mai dedică același timp și energie formării sportivilor tineri. Acesta a spus că, deși a încercat în mai multe rânduri să adreseze aceste neajunsuri autorităților, nu a obținut rezultate concrete.
„Noi la sport ne-am plâns întotdeauna: 0,000 și nu știu cât de la buget. Dar hai să vedem dacă nu și noi, cei care am mai rămas, suntem de vină. Unde sunt profesorii de sport care rămâneau 4-5 ore după program ca să formeze echipele de fotbal, handbal, oină sau baschet? Unde sunt antrenorii noștri?
M-am dus cu pălăria în mână la președintele actual, l-am rugat să angajeze doi oameni care să caute sportivi de dimineața până seara. Nu am avut succes, îmi pare rău”, a spus Ion Țiriac.
Pe lângă comentariile despre sport, Țiriac a abordat și politica externă, exprimându-și dorința ca viitorul președinte să adopte o poziție fermă în relațiile internaționale, în special în cadrul Uniunii Europene.
„Eu mi-aș dori un președinte care să se ducă la Bruxelles și să stea drept, nu în genunchi. Să le spună celor de acolo cine am fost, cine ar trebui să fim și cine putem să fim”, a declarat acesta, făcând aluzie la lipsa de fermitate a liderilor politici din trecut.
El a spus ca România să fie reprezentată cu demnitate și să nu se supună presiunilor externe, făcând referire la fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher ca un exemplu de lider puternic, independent de genul său, dar definitoriu prin caracter și viziune.
„De Margaret Thatcher ați auzit cumva? A avut Marea Britanie un prim-ministru mai bun? Nu are nicio legătură sexul. Are legătură cu poziția, mentalitatea și talentul”.
În ceea ce privește tehnologia, Țiriac a recunoscut importanța acesteia, menționând influența majoră a companiilor IT globale. În final, fostul sportiv a lansat un apel către cetățenii români să participe activ la procesul electoral, evidențiind că votul este o responsabilitate morală și o cale de a influența direcția țării.
„Primele șapte companii ale lumii sunt companii de IT. Așa am ajuns, societatea actuală nu poate ocoli tehnologia.
Să ieși la vot e datoria morală a fiecăruia. Noi suntem un stat unde votăm toți, deci să nu ne plângem pentru că ceea ce votăm, acel lucru îl avem”, a subliniat fostul sportiv.
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 22,94% din voturi, a fost menționat în contextul utilizării tehnologiilor moderne, a aplicației TikTok, ca parte a campaniei sale.
Te-ar mai putea interesa și: David Popovici a renunțat la mașinile pe care le-a primit de la Ion Țiriac: „Conduc un Audi A3, vechi de 10 ani”