- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Irina Chițu, specialistă în educație financiară, despre bugetul familiei: „Dacă faci asta, s-ar putea să afli că aveai banii de care aveai nevoie ”

14 Apr, 23:47 • Adrian Popovici
Autoarea cărții „Secretul Banilor. Educația financiară pe care nu o înveți la școală”,Irina Chițu, a vorbit recent despre educația financiară și nevoia de a face un buget clar al veniturilor și cheltuielilor noastre. Aceasta explică faptul că o viziune de ansamblu asupra finanțelor ne perite să luăm decizii mai bune și să ne atingem obiectivele.
Irina Chițu, specialistă în educație financiară, despre bugetul familiei: „Dacă faci asta, s-ar putea să afli că aveai banii de care aveai nevoie ”

Irina Chițu, autoarea cărții „Secretul Banilor. Educația financiară pe care nu o înveți la școală”, publicată la finalul anului trecut, a vorbit recent în podcastul „Vreau să știu. Educație Financiară cu Horia Gustă” despre acest domeniu și a oferit o serie de sfaturi legate de administrarea bugetului personal și ce trebuie să știm înainte de a investi.

După cum a explicat aceasta, cartea pe care a publicat-o cu doar câteva luni în urmă vine ca urmare a unei activități de 18 ani în acest domeniu, odată cu lansarea finzoom.ro, o platformă care monitorizează piața financiară din România și care a devenit un instrument tot mai la îndemâna celor care vor să economisească timp, efort și bani atunci când au nevoie de un produs bancar: credite, carduri sau depozite.

Cartea pe care a scris-o, după cum explică Irina Chițu, „Secretul Banilor. Educația financiară pe care nu o înveți la școală” este destinată tinerilor, celor aflați la început de drum, devenind astfel o „carte pentru cineva” și nu neapărat o „carte despre ceva”.

„De 18 ani, de când am deschis comparatorul bancar, pe lângă faptul că comparăm toate produsele după criterii obiective, mai mult de jumătate din traficul de pe portal este despre educație financiară: ghiduri pentru produse, cum să le folosești, de ce e bine așa, de ce nu e bine așa, analize și sinteze pentru întreaga piață. Foarte multe au venit din întrebările consumatorilor și atunci am făcut articole și am făcut aceste ghiduri pentru ei.

De 18 ani scrie pe site exact ce o să găsiți și în această carte, se exemplu comparații legate de unde să-ți investești sau cum să-ți economisești alocația. Ne-am dorit să le punem într-o ordine cronologică, ușor de înțeles pentru toată lumea, de fapt pentru oamenii de toate vârstele. Nu e destinată doar liceenilor sau studenților, ci oricărui tânăr la început de drum”, explică Irina Chițu.

Te-ar putea interesa și: Riscurile la care te expui dacă investești la bursă. Brokerii nu îți spun aceste pericole

Ce spune Irina Chițu despre modul în care ar trebui să ne facem bugetul?

În acest podcast, Irina Chițu subliniază că este necesar că avem un buget care să includă toate veniturile și toate sursele de venit pe care le avem la dispoziție. O astfel de imagine de ansamblu, mai ales de-a lungul a 12 luni, ne-ar permite să identificăm zonele în care pierdem bani și să ne orientăm către un scop financiar precis.

Irina Chițu a vorbit și despre risipa banilor, inclusiv despre vicii care, după cum arată INS, ajuns să reprezinte 8% din bugetul unei gospodării. Aceasta explică faptul că aceste cheltuieli, deși pentru plăcerea noastră, nu ne ajută să ne îndeplinim obiectivele. „Nu te plătești pe tine, te plătești pe tine atunci când strângi bani pentru obiectul tău, îl plătești pe cel care a produs țigările”.

Trebuie precizat și faptul prin „obiective personale”,  Irina Chițu face trimitere la pensii, educația și formare copiilor, economii care vor deveni un fond de siguranță. Specialista subliniază faptul că este nevoie ca pentru acestea este necesar să rezervăm o sumă la început de lună, un principiu pe care mulți îl sumarizează sub ideea „plătește-te pe tine primul!”.

„Este foarte important să îl pui pe hârtie,că de multe ori îți zici: hai că nu știu eu ce îmi intră în casă, că eu știu că cât dau în fiecare și oricum știu că nu îmi ajunge. Pune așa foarte detaliat ce venituri îți intră în casă, de la bursă și alocația copiilor, până la salariul tău și orice alte surse de venit și tragi linie, înmulțești și cu 12, să vezi câți bani ți-au intrat în casă. Dacă faci asta, s-ar putea să afli că aveai banii de care aveai nevoie pentru obiectivul meu dacă știam să-i gestionez”, explică specialista.

Citește și: România, codașă la educație financiară. Klaus Iohannis: „Investiţia în educaţia financiară este o investiţie în viitorul nostru economic”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: „Senzația de foame este absolut normală”
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: ...
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze ...
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul este ambalat în 3 cutii separate”
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul ...
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide ...
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă alegerile prezidențiale în aer!
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă ...
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii decembrie
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii ...
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun de la Viena
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun ...
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de unde vine
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de ...
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa ...
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni la drum pe timp de iarnă
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni ...