- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Iubitorii de cafea vor plăti mai mult de acum pentru viciul lor! Piața românească VS piețele internaționale

25 Apr, 12:40 • Constantin Cristina
Prețul cafelei a crescut uimitor în România în ultimul an, deși pe piețele internaționale am asistat la o scădere. Așadar, consumatorii iubitori de cafea vor plăti mai mult pentru viciul lor.
Iubitorii de cafea vor plăti mai mult de acum pentru viciul lor! Piața românească VS piețele internaționale

Vin vești proaste pentru consumatorii de cafea! Prețul a crescut în România cu 19% în ultimul an, însă pe piața internațională, prețurile au scăzut remarcabil cu 25%, a anunțat gandul.ro.

Cafea este printre cel mai consumat produs la nivel mondial, o persoană ajungând să consume 42,6 litri pe an. Ceaiul depășește consumul de cafea, fiind consumat în cantități mai mari de 85 litri pe an. Însă, la acest produs se folosește mai multă măcinată decât ceai la fiecare litru de băutură.

Citește și: Când este corect să bei cafeaua. Sfatul dat specialiști

Iubitorii de cafea vor plăti mai mult de acum pentru viciul lor

Vânzările acestui produs au luat având după ce mai multe magazine de specialitate și cafenele s-au înmulțit, astfel dezvoltând o nouă cultură a cafelei, dar și un apetit pentru boabe de calitate superioară.

„Preţul cafelei în România a crescut cu 19% în ultimul an, deşi pe pieţele internaţionale am asistat la o scădere de aproximativ 25%, de la 228 de dolari în martie 2022 la aproximativ 170 de dolari la sfârşitul lunii martie 2023. Pe pieţele globale de mărfuri, cotaţia C – referinţa globală pentru preţul cafelei boabe arabica – a început să scadă de la un maxim de 260 de dolari în februarie 2022, după ce a crescut constant în timpul pandemiei, tranzacţionându-se în prezent în jurul a 193 de dolari, încă un nivel istoric ridicat din cauza temerilor legate de oferta restrânsă”, afirmă analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Cafea
Cafea

Goldman Sachs, Rabobank şi Fitch au prezis că preţul cafelei C va continua să coboare în 2023, după scăderea abruptă din luna octombrie a anului trecut.

„Această scădere s-ar putea să nu se vadă însă în ceaşca dumneavoastră de cafea. Boabele reprezintă doar o fracţiune din preţul ei pentru consumatorul final, deoarece preţurile energiei şi ale forţei de muncă determină, de asemenea, presiuni asupra costurilor pana sa ajungă în ceștile noastre. Preţul cafelei este astfel încă un factor în plus care afectează cheltuielile de consum în actuala criză a costului vieţii.

Problema este acută în Uniunea Europeană, ai cărei consumatori beau cea mai mare cantitate de cafea la nivel mondial, absorbind aproximativ o treime din producţia globală. Creşterea cererii pentru boabe de cafea de calitate superioară – arabica – determină, de asemenea, creşterea preţurilor. În timp ce cererea globală de cafea a scăzut la nivel mondial, cererea de cafea de specialitate este în creştere”, notează afirmă Bogdan Maioreanu.

În România, acest produs este consumat pe cap de locuitor la 95 dolari pe an, pe când în Germania este de 285 de dolari. Mai mult, Germania este cel mai mare importator de cafea verde boabe din Europa cu 34% din totalul de importuri europene de cafea provenite de la producători.

Brazilia este cel mai mare furnizor de cafea verde pentru Germania, Vietnam și Honduras cu 39% din totalul importurilor directe.

„Dezvoltarea masivă a pieţei europene a cafelei s-a făcut în valuri începând din anii 1960. Primul val a fost popularizarea consumului de cafea, care a fost urmat de o trecere la cafele de calitate superioară şi de dezvoltarea unor locaţii de tip cafenea, inclusiv apariţia unor lanţuri mari precum Starbucks (SBUX). Cel de-al treilea val a început la mijlocul anilor 2010, marcat de cererea tot mai mare de cafele de înaltă calitate.

În ultimii ani, consumatorii din Europa de Est au prins şi ei gustul cafelei de calitate. Deşi consumul este încă mult sub cel din Europa de Vest, numărul cafenelelor de specialitate a crescut rapid în Polonia, Cehia şi România. La nivel mondial, se aşteaptă ca piaţa cafelei de specialitate să crească de la 53,67 miliarde de dolari în 2021 la 152,69 miliarde de dolari până în 2030”, punctează analistul eToro.

Alte articole: Cea mai bună cafea italienească din Austria este făcută de un român. Mulți degustători din domeniu se declară impresionați

Urmărește Daily Business pe Google News