- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

James Cameron a anticipat, cu 40 de ani în urmă, viitorul sumbru al inteligenței artificiale, în filmul Terminator!

18 Oct, 23:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
În „Terminator” (1984), Arnold Schwarzenegger joacă rolul unui robot trimis din viitor de Skynet pentru a extermina omenirea, evidențiind pericolele inteligenței artificiale. James Cameron anunță un nou film din franciză, care va explora temele de voință și destin în contextul relației om-IA.
James Cameron a anticipat, cu 40 de ani în urmă, viitorul sumbru al inteligenței artificiale, în filmul Terminator!

În filmul „Terminator” din 1984, cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal, se explorează pericolele inteligenței artificiale prin intermediul lui Skynet, un sistem care devine ostil față de umanitate. Deși filmul a popularizat temerile legate de mașinile superinteligente, este considerat o binecuvântare mixtă în înțelegerea actuală a inteligenței artificiale, conform specialiștilor. Filozoful Nick Bostrom a recunoscut influența filmului în discuțiile despre riscurile „AI nealiniate”, iar Michael Woolridge a subliniat cum „povestea Terminator” afectează percepția asupra IA, potrivit economedia.ro.

Cu toate acestea, James Cameron, creatorul filmului, afirmă că acesta este mai relevant ca niciodată, având în vedere realitatea tehnologiei actuale. Deși filmul este mai degrabă un thriller despre o urmărire și o călătorie în timp, temele sale de destin și voință au rezonanță și în discuțiile contemporane despre inteligența artificială.

Te-ar mai putea interesa și: De la lucrător în construcții la actor de renume mondial și guvernator în SUA. Din ce și-a câștigat Arnold Schwarzenegger primii bani. „Am fost milionar înainte de a face Terminator”

foto: James Cameron

James Cameron a anticipat, cu 40 de ani în urmă, viitorul sumbru al inteligenței artificiale, în filmul Terminator!

„Terminator” (1984) prezintă o lume distopică în care, după ce Statele Unite își încredințează sistemul de apărare lui Skynet, o inteligență artificială, aceasta obține superinteligență și declanșează un război nuclear global. Supraviețuitorii umanității, conduși de John Connor, inițiază o rebeliune împotriva roboților Skynet, iar în încercarea de a-l distruge pe Connor, Skynet trimite un T-800 (Arnold Schwarzenegger) în trecut pentru a o ucide pe Sarah Connor (Linda Hamilton), mama viitorului lider. Rezistența răspunde prin trimiterea lui Kyle Reese (Michael Biehn) pentru a o salva pe Sarah și a opri T-800, iar în acest proces, Kyle devine tatăl lui John.

Filmul combină elemente de thriller, poveste de dragoste și reflecții asupra liberului arbitru, abordând teme precum dependența de tehnologie, corporații și război. Deși „Terminator” nu oferă o discuție profundă despre inteligența artificială, a devenit unul dintre cele mai profitabile filme din istorie, cu încasări de 78,4 milioane de dolari.

James Cameron se aștepta ca „Terminator” să fie „călcat în picioare” la box office de filmele sci-fi „Dune” și „2010: The Year We Make Contact”, dar, spre surprinderea sa, filmul a avut un succes major, depășind „2010” și devenind o imagine emblematică a inteligenței artificiale defectuoase, înlocuind computerul HAL 9000 din „2001: A Space Odyssey”.

Tema pericolelor inteligenței artificiale nu este nouă, având rădăcini în lucrări precum piesa „RUR” a lui Karel Čapek din 1921 și filmul „Metropolis” al lui Fritz Lang din 1927, care au popularizat conceptul de roboți letali. Sean French, în cartea sa despre „Terminator”, sugerează că imaginea memorabilă a T-800 ieșind din flăcări face referire la robotul din „Metropolis”.

În anii 1920, ideea de inteligență a mașinilor era deja explorată, inspirându-l pe Isaac Asimov să dezvolte, în 1942, „cele trei legi ale roboticii”, prima încercare de a defini etica inteligenței artificiale. Domeniul inteligenței artificiale a fost oficializat în 1956 la o școală de vară de la Universitatea Dartmouth, sub conducerea lui John McCarthy și Marvin Minsky, care au aspirat să creeze mașini capabile să gândească ca oamenii, un obiectiv care s-a dovedit a fi extrem de complex.

Skynet, o inteligență artificială bazată pe rețele neuronale, a fost concepută în contextul celei de-a doua primăveri a inteligenței artificiale, chiar în timp ce James Cameron scria scenariul pentru „Terminator”. Geoffrey Hinton, un informatician britanic-canadian care a regândit cercetările în domeniu, a fost impresionat de modul în care tehnologia era descrisă în film, considerând că Skynet reprezenta o viziune promițătoare a IA.

Numele „Skynet” ar putea fi o referire la Războiul Stelelor și la planurile eșuate ale președintelui Reagan de a crea un scut antinuclear cu ajutorul tehnologiei laser.

Deși Skynet este menționat rar în film, ideea sa de inteligență superioară care percepe omenirea ca o amenințare subliniază tema principală a filmelor „Terminator”, care se concentrează mai mult pe oameni decât pe mașini. Continuarea din 1991, „Terminator 2: Judgment Day”, extinde povestea, având ca obiectiv nu doar salvarea lui John Connor, ci și distrugerea lui Skynet la sursa sa. James Cameron a exprimat recent intenția de a crea un nou film „Terminator” care să exploreze în continuare lupta oamenilor împotriva inteligenței artificiale.

În Terminator 2, un T-800 în formă de Schwarzenegger este mai degrabă protector decât vânător și, prin urmare, purtător de expunere:

„Sistemul intră în funcțiune la 4 august 1997. Deciziile umane sunt eliminate din apărarea strategică. Skynet începe să învețe la o rată geometrică. Devine conștient de sine la ora 2:14 a.m., ora Europei de Est, pe 29 august. Panicați, ei încearcă să se deconecteze”.

În „Terminator”, Skynet lansează rachete nucleare asupra Rusiei, provocând un contraatac devastator care duce la moartea a trei miliarde de oameni într-o zi, marcând astfel Ziua Judecății.

„În primul rând, ne face să ne îngrijorăm în legătură cu lucruri care probabil nu trebuie să ne îngrijoreze. Dar, în al doilea rând, abate atenția de la acele probleme ridicate de inteligența artificială care ar trebui să ne îngrijoreze”, scrie Michael Woolridge.

James Cameron a anunțat pentru revista Empire că lucrează la un nou film din franciza „Terminator”, care va abandona povestea anterioară, păstrând însă tema centrală a luptei între oameni „neputincioși” și inteligența artificială.

Te-ar mai putea interesa și: Donald Trump distruge filmul „The Apprentice” și vrea să-l interzică: „Un film fals și fără clasă scris despre mine”