Puțini ar fi crezut că o echipă de experți japonezi ar avea să descopere și să readucă la viață un tezaur românesc în marile colțuri ale Maramureșului, o regiune cunoscută pentru peisaje și tradiții unice. Au fost impresionați de comorile pe care le-au găsit în peisajele pitorești, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Produsul originar din Maramureș care se bucură de un real succes în toată Europa. Câți bani sunt dispuși să dea nemții pe un kilogram
foto: Maramureș
Specialiștii japonezi nu au vizitat Maramureșul în calitate de turiști, ci aduși de un proiect cu o misiune clară: reabilitarea și restaurarea unei „mașinării” vechi, un simbol cultural al regiunii. Proiectul a fost inițiat și finanțat de postul de televiziune japonez Tokyo TV, iar scopul său a fost să aducă ajutor și fericire localnicilor, prin restaurarea unei piese de patrimoniu cultural în deplină concordanță cu tradițiile japoneze.
Însoțiți de o echipă de meșteri cu pricepere, japonezii au ajuns în satul Săpânța pentru a repara o veche vâltoare, ce a ajuns să fie un simbol al tradițiilor și muncii din zonă. Aceasta, utilizată în trecut pentru spălarea hainelor și pentru întreținerea gospodăriilor, a fost lăsată de izbeliște și se afla într-o stare avansată de degradare.
„Am auzit că e vâltoarea stricată şi am venit să o reparăm”, a declarat meşterul Toshiyuki Kawahara, potrivit Observator News.
În spatele acțiunii s-a aflat o poveste emoționantă despre ajutor și respect între culturi. Meșterul Toshiyuki Kawahara, unul dintre cei implicați în proiect, a declarat că au decis să repare vâltoarea deoarece știau despre starea precară în care se afla și despre semnificația sa culturală:
„Este un program în care mergi într-un loc şi încerci să aduci bucurie oamenilor locului cu tradiţie japoneză”, a adăugat şi reprezentantul postului Tokyo TV, Jo Ogaki.
Acești specialiști sunt obișnuiți cu astfel de misiuni în diverse colțuri ale lumii. Jo Ogaki, reprezentantul Tokyo TV, a explicat că acest program face parte dintr-o inițiativă mai amplă, menită să ofere sprijin comunităților locale cu tradiții japoneze, prin restaurări și donații simbolice.
Reacția comunității a fost una extrem de pozitivă. Locuitorii din Săpânța și din împrejurimi au fost mai mult decât încântați să vadă că o piesă atât de veche și importantă pentru tradițiile lor a fost readusă la viață. Vâltoarea, care datează de mai bine de 30 de ani, a fost folosită timp îndelungat de locuitori pentru spălarea covoarelor, fiind un element vital al traiului lor zilnic.
„Vâltoarea este foarte veche, de fapt este un ansamblu. Aici oamenii vin şi îşi spală covoare din moşi şi strămoşi. Vâltoarea are circa 30 de ani. De doi ani nu mai funcţionează cum trebuie şi chiar ne bucurăm că va funcţiona din nou”, a spus un localnic pentru sursa citată.
Te-ar mai putea interesa și: Un aqua-park de 35 de milioane de euro urmează să fie construit în Maramureş. Va fi amenajat pe o suprafață de 32.684 mp FOTO