- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Klaus Iohannis promovează golful! Află mai jos costurile jocului sportiv!

07 Oct, 13:23 • Mălureanu Rebecca
Golful, promovat recent de președintele Klaus Iohannis, nu este un sport așa popular, însă oferă oportunitatea jucătorilor de a petrece timp în natură și a face mișcare. Vezi cât costă să joci golf, în România, având în vedere că nu e o țară care să dispună de terenuri sau cluburi amenajate special pentru asta.
Klaus Iohannis promovează golful! Află mai jos costurile jocului sportiv!

Nu auzim prea des de golf în România. Cu toate acestea, Klaus Iohannis, a ținut să promoveze acest joc sportiv la noi. Golful a revenit recent în centrul atenției naționale, după ce,  G4Media a surprins niște imagini din grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președinte, care a fost dotată cu un miniteren de golf. Hai să vedem care sunt prețurile când vine vorba de practicarea acestui sport în România?

Cât costă să joci golf în România?

În urma lecțiilor primite de la instructor și trecerea unui examen pentru „green card” – care oferă acces pe aproape orice teren din lume – jucătorul poate intra pe traseele de golf. Jucătorii au nevoie de o pregătire fizică și mentală pentru asigurarea bunăstării lor.

Sportul poate fi practicat începând de la 5 ani până târziu în viață. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a 10–15 km, uneori chiar mai mult.

Regulile sportului nu impun un teren de joc standardizat. Totul se desfășoară pe trasee de golf, fiecare cu o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. La nivel de concurs se joacă 18 trasee/cupe (golf courses). Cel mai des, și de preferat pentru jucătorii experimentați, este un teren mare, în aer liber, care poate avea 9 sau 18 găuri.

Se joacă și în interior. La noi în România, conform unui articol Adevărul din 2021, erau şase simulatoare de golf: Ellyxo Golf – Arad, GolfRoom – Bucureşti, Champ Du Golf – Ilfov, Golf Studio – Bucureşti, GolfLab Academy – Cluj Napoca, Oradea Golf Box – Oradea.

Scopul acestuia este de a introduce mingea în fiecare gaură, începând din zona de start, cu cât mai puține lovituri. Fiecare lovitură este numărată, iar numărul total de lovituri folosite pentru a finaliza terenul determină scorul jucătorului. Cel cu cele mai puține lovituri este câștigătorul.

Dacă luâm în calcul costurile, avem în primul rând taxele de acces, închirierea echipamentelor, fără green card, adică accesul pe teren:

  • -Teren de 9 găuri: Aproximativ 175-330 lei.
  • -Teren de 18 găuri: Aproximativ 325-800 lei.

Echipamentul de golf poate varia semnificativ în funcție de calitate, brand și locul din care este achiziționat.

Seturile pentru începători sunt undeva între 1.500-3.000 lei, de nivel mediu între 3.000-6.000 lei, iar cele pentru avansați pot depăși 6.000 lei și ajung până la 10.000 lei sau mai mult pentru branduri de top și crose personalizate.

Sacuri standard sunt 300-700 lei, iar cele premium ajung la 1.000-2.000 lei, în funcție de material și design.

Pachete cu 12 mingi costă 100-300 lei, în funcție de calitate și brand. Mingile premium pot costa evident, mai mult.

Mănuși de golf de bază sunt 50-100 lei perechea, cele de calitate superioară găsim la 100-200 lei.

Ca și alte accesorii avem următoarele:

  • Tees (T-uri) de golf: 10-50 lei pentru un pachet.
  • Corector divot pentru teren (divot tool): 20-50 lei.
  • Umbrele, șepci și alte accesorii- de la 50 la 200 lei fiecare.

Costurile totale sunt, așadar:

  • Entry-level: 2.000-4.000 lei.
  • Nivel mediu: 4.000-8.000 lei.
  • Nivel avansat: mai mult de 8.000 lei, în funcție de specificațiile și brandurile alese.

Vezi și: Black Friday 2024. Când începe cel mai așteptat eveniment de shopping al anului

În România sunt doar patru astfel de terenuri de golf profesioniste, unde se pot organiza turnee: „Paul Tomiță” (Pianu de Jos, Alba), Theodora (Teleac, comuna Ciugud, la Alba), Bucharest Golf Club și National Golf and Contry Club mai aproape de București. Potrivit pasionaților de golf, se mai practică jocul la 9 găuri (Sungarden și Transilvania Golf la Cluj, și un teren la Breaza). Terenurile cu trei găuri, cum este cel de la Neptun, sunt mai mult pentru relaxare personală, nu pentru un număr mare de jucători.

Președintele susține golful ca este un sport pentru toate vârstele.
Președintele susține golful ca este un sport pentru toate vârstele.

Klaus Iohannis încurajează românii să joace golf!

În septembrie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat românii să încerce să practice golful, pe care nu îl consideră un sport exclusivist, dar care oferă totuși multe satisfacții.

„Mă bucur să întâlnesc aici atâţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii”, a spus președintele, aflat la Pianu de Jos, unde se află primul teren de golf amenajat în România după 1989.

Klaus Iohannis își face apariția din nou, pe terenul de golf de la Pianu de Jos, în martie 2024, unde a fost surprins cu soția sa, Carmen, ne arată Ziarul Unirea.

Citește și: Din ce își câștigă influencerii existența în 2025. Adevărul despre parteneriatele plătite din lumea digitală