Deși ideea cu siguranță nu este nouă, a fost adesea propusă și privită doar ca un concept, iar specialiștii nu a reușit niciodată să demareze un astfel de proiect. Dacă studiul va primi undă verde pentru implementare, ar putea fi prima dată când oficialii pun în aplicare cu adevărat acest plan îndrăzneț, informează IFL Science.
Folosirea panourilor solare în spațiu nu este o idee inovatoare, întrucât multe stații solare dispun de astfel de echipamente. Partea dificilă în implementarea proiectului apare atunci când se pune problema aducerii acelei energii pe Pământ.
Cea mai bună parte este că, odată ce centrala este în funcțiune, ținta nu trebuie să fie doar Pământul – când oamenii ajung în cele din urmă la colonizarea Lunii, energia ar putea fi trimisă și acolo.
Continuarea cu SOLARIS ar face din Europa un „jucător cheie – și potențial lider – în cursa internațională către soluții de energie curată”, scrie ESA.
Unele provocări mai trebuie abordate: în acest moment, atât stația de satelit, cât și cea de recepție ar trebui să fie foarte, foarte mari; iar costul multor lansări de rachete pentru a construi ceva care cântărește mii de tone pe orbită ar fi astronomic. Cu toate acestea, ar putea fi în continuare semnificativ mai ieftin decât soluțiile actuale pentru același nivel de producție de energie.
Inițiativa SOLARIS ar pune bazele unei posibile decizii de a începe dezvoltarea fermei în 2025, potrivit ESA. Un astfel de proiect ar urmări să abordeze limitările inerente ale energiei solare pe Pământ, cum ar fi faptul că energia nu poate fi produsă pe timp de noapte sau sub cerul înnorat, prin simpla transportare a celulelor solare deasupra atmosferei.
Acest lucru ar crește masiv eficiența celulelor, lumina solară fiind de aproximativ zece ori mai intensă în spațiu, și ar putea fi strategia necesară pentru a atinge angajamentul european Net Zero până în 2050, potrivit sursei citate.
Citește și: Companiile chineze Huawei și ZTE intrezise în SUA