Italia a adoptat o lege controversată, care reintroduce politica de a pedepsi elevii pentru comportament neadecvat, cu scopul declarat de a combate agresiunea față de profesori și de a „readuce respectul” în școli, scrie The Guardian, potrivit digi24.ro.
Noua măsură, denumită „nota pentru conduită”, amintește de o lege introdusă în 1924 de regimul fascist al lui Benito Mussolini. Legea, aprobată de parlamentul italian, permite școlilor să evalueze elevii nu doar pe baza performanței academice, ci și a comportamentului lor.
Conform noilor reglementări, elevii de gimnaziu și liceu care obțin un scor de cinci sau mai puțin din 10 la purtare vor fi obligați să repete anul școlar, indiferent de performanțele lor academice la celelalte materii.
Te-ar mai putea interesa și: Un euro și o casă de vis. Cum a schimbat un bărbat destinul unei locuințe în Italia
foto: Italia
Liceenii cu nota șase la purtare vor fi nevoiți să susțină un test de educație civică, iar nota la purtare va influența promovarea examenelor finale de absolvire. Scopul acestui sistem, după cum afirmă ministrul educației Giuseppe Valditara, este de a restabili responsabilitatea individuală și de a reda autoritatea profesorilor, într-un context în care cazurile de agresiune față de cadrele didactice au crescut alarmant.
„Reforma notelor pentru conduită restabilește importanța responsabilității individuale, face respectul pentru oameni și bunurile publice central și restabilește autoritatea profesorilor”, spune Giuseppe Valditara, ministrul educației din guvernul de extremă dreaptă al lui Giorgia Meloni.
Un alt element dur al noii legi este introducerea amenzilor între 500 și 10.000 de euro pentru elevii care comit acte de agresiune sau violență împotriva personalului școlar. Această măsură vine în urma unei creșteri de 110% a incidentelor de violență îndreptate împotriva profesorilor în primele luni ale anului 2023.
În multe cazuri, aceste agresiuni au fost atât de grave, încât profesorii au avut nevoie de tratament medical, iar, uneori, autorii acestor fapte violente au fost chiar părinții elevilor.
Legea a fost bine primită de Asociația Directorilor de Școli (ANP), al cărei președinte, Antonello Giannelli, consideră că măsura este „un pas înainte” în restabilirea disciplinei și a respectului în instituțiile de învățământ.
Oponenții guvernului Meloni, în special din rândurile Partidului Democrat de centru-stânga, susțin că legea este o revenire la o politică autoritară și represivă din trecut. Anna Ascani, politiciană a Partidului Democrat, a declarat că aceasta reprezintă „o întoarcere la un timp pe care am prefera să-l uităm”, referindu-se la perioada fascistă a Italiei.
„Am auzit de prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun”, a spus el.
Tommaso Martelli, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, a avertizat că evaluarea comportamentului va deveni un „instrument represiv suplimentar” în mâinile școlilor, fiind folosită, nu pentru a educa, ci pentru a pedepsi.
„Posibilitatea de a fi eșuat pentru încălcarea regulilor face acum ca notele pentru conduită să măsoare ceva care poate fi folosit ca un instrument represiv suplimentar în școlile noastre”, a spus el.
Legea a trecut de senatul italian și a fost aprobată în camera inferioară a parlamentului cu 154 de voturi pentru, 97 împotrivă și șapte abțineri.
Te-ar mai putea interesa și: Bancnotele românești cu care poți cumpăra o casă în Italia. Banii vechi au devenit o afacere în țara noastră