Noua Zeelandă este prima țară care a transformat un plan pentru interzicerea consumului de tutun în lege! Aceasta prevede eliminarea acestui obicei dăunător pentru generațiile viitoare, relatează Euronews. Noua lege presupune că este interzisă vânzarea de tutun sau produse asociate celor născuți după 1 ianuarie 2009, iar limita de vârstă minimă pentru achiziția de țigări va crește constant.
Autoritățile neo-zeelandeze intenționează să elimine consumul de tutun până în anul 2025. Astfel, conform noilor prevederi cineva care ar vrea să cumpere un pachet de țigări peste 50 de ani, ar trebui să arate un buletin care să confirme că are cel puțin 63 de ani. Autoritățile sanitare speră, însă, că fumatul va dispărea până atunci complet.
„Nu există niciun motiv bun pentru care să se permită vânzăarea unul produs care îi omoară pe 50% dintre cei care îl consumă. Și vă pot spune că acest lucru se va termina, dacă aprobăm această legislație”, a spus Dr. Ayesha Verrall, în parlamentul de la Wellington.
Noua Zeelandă nu este singura țară care încearcă să interzică fumatul pentru generațiile viitoare. În iune, un raport cerut de guvernul Marii Britanii a recomandat creșterea vârstei legale pentru fumat în fiecare an, pentru a elimina acest obicei printre oamenii tineri. Danemarca are planuri similare pe care le-a dezvăluit în acest an, însă guvernul de la Copenhaga spune că pentru a putea lua aceste măsuri va fi nevoie de schimbări la directiva europeană pentru produse din tabac.
O inițiativă cetățenească a solicitat Comisiei Europene să interzică vânzarea de produse pe bază de tabac și nicotină cetățenilor europeni născuți după 2010. Conform celor mai noi date Eurostat, 18,4% dintre oamenii cu vârsta de peste 15 ani din UE fumează în fiecare zi. Statele-membre au însă procente diferite – de la cel mai redus consum în Suedia (6,4%) la cel mai crescut în Grecia (23,6%) și Bulgaria (28,7%).
Tot mai multe măsuri pentru limitarea consumului de tutun și nicotină Noua Zeelandă deja restricționează puternic vânzarea de țigări pentru persoanele sub 18 ani, iar pachetele sunt inscripționate cu numeroase avertismente de sănătate, iar forma și culoarea lor s-a standardizat. În ultimii ani au fost impuse, de asemenea, taxe adiționale mari pe consumul de tutun. Verrall spune că legea ar putea să producă o schimbare generațională și că sistemul sanitar ar putea să economisească miliarde de dolari prin faptul că nu va mai fi nevoit să trateze boli provocate de fumat, precum cancerul pulmonar sau diverse alte probleme de sănătate precum infarctul sau atacurile cerebrale.
Conform OMS, tutunul îi ucide pe aproape jumătate dintre cei care îl consumă și duce la peste 8 milioane de decese în fiecare an. În ultimii 20 de ani, multiple măsuri au fost luate pentru a limita consumul și pentru a decuraja tinerii să se apuce de fumat – inclusiv interdicția fumatului în spații închise, în transportul public, în birouri sau în parcuri publice sau pe plaje.
Alte articole: Este oficial! Bacșișul ospătarilor va fi trecut pe bon de la 1 ianuarie 2023. Clientul poate lăsa până la 15% din valoarea consumației