Există un aliment pe care-l consumă majoritatea românilor, care are un gust delicios și poate fi preparat în diverse moduri, dar care ne poate afecta grav sănătatea dacă îl mâncăm zilnic sau aproape zilnic. Îți poate da complet peste cap nivelul glicemiei, spune medicul Mihail Pautov.
Mihail Pautov a observat că i-a crescut glicemia după ce a mâncat zi de zi câte o porție de cartofi. „De ceva timp, testez acest senzor care măsoară glicemia în fiecare zi și cred că am descoperit cea mai nocivă mâncare pe care o consumă românii în fiecare zi”, a spus el.
Medicul a mai făcut o dată testul, după ce a eliminat cartofii din alimentația sa, iar nivelul glicemiei a rămas constant. El a mai observat că i-au ridicat glicemia cartofii fierți și cei prăjiți mai mult decât o porție de înghețată.
Explicația e destul de simplă, totul e din cauza amidonului pe care-l conțin cartofii. Amidonul conține nouă molecule de glucoză, iar odată ajuns în organismul uman e transformat în glucoză pură. Tocmai din acest motiv, glicemia noastră crește de fiecare dată când consumăm cartofi.
O variantă mai bună e cartoful dulce, o legumă iubită în sezonul rece. Se găsește din octombrie până în martie și se considerat a fi „unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe masă”.
Cartofii dulci au o mulțime de nutrienți esențiali, fiind o sursă excelentă de potasiu. Un cartof dulce de dimensiuni medii are circa 350 mg de potasiu, adică 12% din necesarul zilnic al unui adult.
Citește și Produsul de la Lidl pe care se bat toți românii în această perioadă. Oferta este limitată
Cartofii dulci au vitamina A, unul mediu are peste 100% din doza zilnică recomandată. Leguma sprijină sănătatea vederii, creșterea celulelor și funcționarea sistemului imunitar.