În 2020, când a rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei, cu patru copii de întreținut, inclusiv un bebeluș, Lenuța a început să gătească și să vândă mâncare românească, de la sarmale la ciorbă rădăuțeană, într-o încercare de a câștiga un venit suplimentar.
„Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și atunci se simțea lipsa salariului meu. Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca și ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit”, a explicat Oana pentru cotidianul Buna ziua, Iași!.
Inițial, Oana s-a confruntat cu ironii și scepticism, dar rezultatele nu au întârziat să apară. Prima ei vânzare a fost un succes neașteptat.
„Prețul era de o liră pentru o singură sarma. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a povestit Oana Lenuța.
După succesul inițial, cererea pentru mâncărurile sale tradiționale a crescut rapid.
„Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500-600 de sarmale. De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată de boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari”, a declarat românca.
Pe măsură ce vestea despre talentul său culinar s-a răspândit, Oana a fost solicitată să gătească pentru diverse evenimente, inclusiv nunți și botezuri.
„Eu deja mă obișnuisem să gătesc, dar găteam așa pentru cunoștințele mele, pentru oamenii care s-au îndrăgostit de gustul pe care îl dădeam mâncării. Apoi, un prieten m-a recomandat la o cunoștință de-a sa pentru a-i găti la nuntă. Atunci am luat-o ca pe o provocare și am acceptat”, a adăugat ea.
Acum, Oana livrează mâncare în regim de catering, inclusiv pentru unul dintre cele mai mari institute de training din Marea Britanie, care pregătește medici esteticieni.
„Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare. Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele”, a mai spus Oana.
Planurile sale pentru viitor sunt ambițioase, dorindu-și să devină private chef și să gătească pentru nume mari din străinătate. Oana își promovează preparatele pe pagina sa de Facebook, Romanian goodies by Oana, unde clienții pot vedea și comanda diverse delicii tradiționale românești, inclusiv deserturi precum cozonaci, gogoși și plăcinte cu brânză.
Astfel, ceea ce a început ca o soluție pentru a face față unor dificultăți financiare a devenit o afacere prosperă, Oana Lenuța Smeu demonstrând că pasiunea și perseverența pot transforma orice provocare într-un succes.