Contrar a ceea ce am putea crede, leul românesc nu și-a primit numele de la „regele junglei”. Denumirea monedei naționale provine de la moneda olandeză Leeuwendaalder, care era o monedă mare de argint, cântărind aproximativ 28 de grame. Această monedă era ușor de identificat datorită leului reprezentat pe spate, stând în picioare pe membrele sale posterioare, arată Wall Street.ro.
În istoria monetară a României, există un detaliu mai puțin cunoscut legat de legătura strânsă dintre moneda țării noastre, leul românesc, și un taler olandez din secolul al XVI-lea, cunoscut sub numele de Leeuwendaalder, a subliniat Cristian Popa, reprezentant al Băncii Naționale a României, pe pagina sa de LinkedIn.
„Denumirea nu are legătură cu fauna locală, căci tigri sau lei în ținuturile noastre nu găsim. Până la înființarea sistemului monetar românesc în 1867, pe teritoriul actual al României circulau diverse monede emise în Europa sau în Imperiul Otoman.
Originile leului pot fi urmărite până la sfârșitul secolului al XVI-lea, odată cu apariția în Țările Române a talerilor olandezi (Leeuwendaalder), monede mari de argint, cu o greutate de aproximativ 28 de grame, ușor de recunoscut datorită leului ridicat pe picioarele din spate reprezentat pe revers. Leeuwendaalder adică taler-leu”, scrie Cristian Popa.
Citește și: Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. Bulgaria și Olanda sunt două dintre ele
După cum explică Cristian Popa, această monedă a fost integrată rapid de români în tranzacțiile de zi ca standard referință, iar denumirea originală „Leeuwendaalder” a fost simplificată, ajungând astăzi la leul românesc pe care îl cunoaștem azi.
„Popularitatea talerilor olandezi a fost rezultatul unei combinații de calitate ridicată a metalului, disponibilitate în cantități mari și statutului Olandei drept cea mai importantă putere economică a vremii.
Astfel, monedele erau utilizate nu doar în schimburile comerciale obișnuite, ci și în plățile cu valoare ridicată (de exemplu, plata tributului), dar și ca mijloc de tezaurizare. În mentalul colectiv al românilor, talerul olandez a devenit referința, și cum denumirea originală Leeuwendaalder era prea lungă, românii s-au rezumat la leu”, după cum mai explică Cristian Popa modul în care a apărut leul românesc.
Românii nu sunt singurii care au folosit într-o formă sau alta talerului olandez pentru sistemele lor monetare. Americanii au folosit și ei ideea talerului și au transformat „daalder” în „dollar”, adoptându-l ca unitate monetară. Astfel, conexiunea dintre talerul-leu și cea mai importantă monedă a lumii e ușor de identificat. Mugur Isărescu spune despre originea comună a leului românesc și a monedei oficiale a SUA ne face „rudă cu dolarul”.
Citește și: Bulgaria ia faţa României. Consiliul European a adoptat modelul monedelor euro bulgăreşti