Consumul moderat de sare reprezintă una dintre recomandările medicilor în ceea ce privește alimentația noastră, excesele legate de aceasta aducând o serie de probleme de sănătate care ne afectează profund calitatea vieții. Pentru a rezolva această problemă, o companie din Japonia a venit cu o soluție inovatoare: lingura electrică, notează Reuters.
Cercetătorii japonezi au creat o lingură specială care promite să revoluționeze modul în care oamenii mănâncă. Această lingură, creată de gigantul japonez al băuturilor, Kirin Holdings, nu este doar un obiect obișnuit din bucătărie; este un instrument electrificat care poate influența modul în care percepem gustul alimentelor, oferindu-ne astfel posibilitatea de a adopta o alimentație mai sănătoasă.
Lansată în premieră pe data de 20 mai 2024, această lingură a fost concepută pentru a stimula experiența gustativă și pentru a ajuta la reducerea consumului excesiv de sare, un obicei alimentar problematic în Japonia și nu numai. Cu toate că poate părea un concept inedit și chiar desprins din filmele sci-fi, această lingură a primit anul trecut prestigiosul premiu Ig Nobel, oferit cercetărilor și invențiilor inovatoare și neconvenționale.
Kirin Holdings își propune să ajungă la un milion de clienți în următorii cinci ani. În primă fază, compania vrea să vândă doar 200 de linguri online, urmată de o serie limitată disponibilă la un retailer japonez. Prețul cerut pentru o singură lingură este echivalentul a 117 euro.
Te-ar putea interesa și: Pâinea cu gust de carne a fost inventată la Galați. „Friptura nu se vede, dar se simte”
De ce este nevoie de o astfel de invenție? După cum arată statisticile oficiale, un adult japonez consumă în medie de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Prin concentrarea ionilor de sodiu pe limbă, acest dispozitiv poate amplifica salinitatea percepută a alimentelor, oferind în același timp o senzație de gust mai bună, fără a mai adăuga sare.
Lingura, realizată din plastic și metal, e rezultatul colaborării dintre Kirin Holdings și profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji. Împreună cu Hiromi Nakamura, aceștia au dezvoltat acest dispozitiv inovator care funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu și cântărește doar 60 de grame.
„Japonia are o cultură alimentară care favorizează aromele sărate. Japonezii trebuie să reducă consumul de sare, dar este dificil să schimbăm obiceiurile alimentare. Asta ne-a determinat să dezvoltăm această lingură electrică”, explică omul de știință Kirin Ai Sato.
https://www.youtube.com/watch?v=Z3_zPKkSKm0&ab_channel=b%2F60
Citește și: Cine a inventat ruleta? Popularul joc de noroc, creat de un cercetător care a vrut să sfideze legile fizicii