Deși utilizarea cardurilor pentru plăți a devenit din ce în ce mai populară în România, mulți români continuă să prefere plata în numerar, în special în situații specifice, cum ar fi călătoriile în străinătate, unde unele tranzacții pot necesita retragerea de cash, potrivit capital.ro.
În contextul bancar actual, retragerile de numerar de la bancomate sau ghișee pot implica comisioane mari, mai ales dacă acestea sunt efectuate de la ATM-uri ale altor bănci. Majoritatea băncilor din România oferă retrageri gratuite de numerar de la propriile bancomate, dar impun comisioane atunci când clienții retrag bani de la ATM-urile altor bănci.
Te-ar mai putea interesa și: Câți bani poți scoate de la bancomate într-o zi, în România. Ce limite au impus BCR, BRD, BT și ING
foto: bancomat
Pentru retragerile de numerar de la ghișeu, comisioanele sunt, de obicei, mai mari, comparativ cu cele de la ATM-uri. În cazul băncillor Banca Transilvania și CEC Bank, comisioanele sunt procentuale și cresc direct proporțional cu suma retrasă, ceea ce înseamnă că retragerile mici vor atrage un comision mai mic, iar cele mari vor veni cu comisioane mai ridicate.
Alte bănci, precum BCR, BRD, Alpha Bank, OTP și Garanti Bank, aplică comisioane procentuale fixe, însă pentru aceste bănci există o valoare minimă a comisionului ce trebuie plătită indiferent de suma retrasă.
CEC Bank a început să impună programarea retragerilor mari cu cel puțin 24 de ore înainte, oferind un comision mai mic, de 0,85%, pentru sumele pre-anunțate. În schimb, retragerile mari neprogramate atrag comisioane mult mai mari.
În ceea ce privește băncile care nu mai permit retrageri de numerar de la ghișeu, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit sunt exemple clare, permițând doar retrageri de la propriile bancomate sau de la ATM-uri externe, cu comisioane suplimentare.
Banca Transilvania
Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 2,5 lei + 0,5%.
BCR
Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
CEC Bank
Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
BRD
Retragere de la ATM propriu: 1%, minim 5 lei;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 1%, minim 10 lei.
ING Bank
Retragere de la ATM propriu: 1% minim 5 lei pentru contul standard fără venituri recurente și gratuit pentru conturile cu venituri recurente;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 1% minim 5 lei pentru contul standard fără venituri recurente și gratuit pentru conturile cu venituri recurente.
Raiffeisen Bank
Retragere de la ATM propriu: 1%, minim 10 lei;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 1,5%.
UniCredit Bank
Retragere de la ATM propriu: 1% minim 10 lei – pentru cardul Visa Classic/Mastercard Standard și gratuit pentru cardurile Visa Gold/Mastercard Gold și Mastercard Platinum;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 1,5% minim 10 lei – pentru cardul Visa Classic și gratuit pentru cardurile Visa Gold/Mastercard Gold și Mastercard Platinum.
Alpha Bank
Retragere de la ATM propriu: 0,2%;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 0,75% + 2,5 lei.
OTP Bank
Retragere de la ATM propriu: 0,2% pentru cardurile Mastercard și gratuit pentru cardurile Visa;
Retragere de la alte ATM-uri din România: 0,5% + 2,5 lei pentru cardurile Mastercard și gratuit pentru cardul Visa primele 5 retrageri pe lună; după, 0,5% + 2,5 lei.
Garanti Bank
Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
Te-ar mai putea interesa și: Banii cash, pe cale de dispariție? Sute de bancomate închise și retragerile de numerar, în pericol!