Conform datelor din arhivele CS3 care au început înregistrările din 1950, temperaturile din luna trecută, mai exact ianuarie 2024, au înregistrat un nou record, depășind nivelul precedent cel mai cald înregistrat în ianuarie 2020, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
Acest nou record vine după ce anul 2023 a fost desemnat drept cel mai fierbinte an din istoria globală a înregistrărilor, începând din 1950, într-un context marcat de schimbările climatice induse de activitatea umană și de fenomenul El Niño, care determină încălzirea apelor de suprafață din Oceanul Pacific și creșterea temperaturilor.
De la luna iunie 2023 încoace, fiecare lună a înregistrat temperaturi record, fiind cea mai caldă din istoria înregistrărilor în comparație cu luna corespunzătoare din anii anteriori.
„Nu este doar cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria înregistrărilor, dar tocmai ce am trăit o perioadă de 12 luni cu temperaturi de peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada de referinţă preindustrială”, a spus directoarea adjunctă a CS3, Samantha Burgess.
„Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”, a adăugat ea.
Citește și: După E-Factura urmează E-TVA. Marcel Boloș: „Va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor”