De cele mai multe ori, consumăm produse despre care știm foarte puține lucruri. Nu rare sunt ocaziile în care ceea ce punem pe masă ne-ar putea expune unui pericol. Să luăm de exemplu peștele, care este prin definiție un aliment „periculos”. Un studiu recent arată că a consuma un pește de apă dulce prins, fie în lacurile, fie în râurile, din Statele Unite ale Americii, echivalează cu a bea timp de o lună apă potabilă contaminată.
Contaminarea evocată face referire la substanțele care sunt numite „poluanți eterni”. Acestea se găsesc în textile, ambalaje antiaderente și, chiar și, în ambalaje alimentare. Ele au fost dezvoltate în anii 1940 și sunt special create pentru a fi rezistente la apă și căldură.
Substanțele PFAS au un caracter indestructibil, ceea ce înseamnă că pe parcursul anilor s-au creat acumulări foarte mari de asemenea substanțe, perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate, în apă, aer, sol, în hrană și în corpul uman.
Acestea au un impact major asupra sănătății, fiind extrem de dăunătoare. Ele pot genera probleme precum: colesterol ridicat, răspuns imunitar redus, diferite tipuri de cancer și hepatită. Din această cauză, în ultima perioadă, au existat nenumărate solicitări care subliniază necesitatea impunerii unei reglementări mai stricte în ceea ce privește utilizarea PFAS.
Specialiștii au cercetat nivelul de contaminare al peștilor de apă dulce din Statele Unite ale Americii, analizând 500 de eșantioane prelevate din lacuri și din râuri. Studiul s a desfășurat între anii 2013 și 2015 și, conform acestuia, rata medie de contaminare a fost de 9,5 pe kilogram. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Environmental Research. Conform noilor recomandări ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA) din Statele Unite, apa este considerată sigură de băut dacă nu conţine mai mult de 0,2 părţi de PFOS per trilion.
„Nu mai pot să mă uit la un peşte fără să mă gândesc la contaminarea lui cu PFAS”, a declarat pentru AFP David Andrews, om de ştiinţă în cadrul organizaţiei nonguvernamentale Environmental Working Group, care a condus studiul şi a crescut pescuind şi consumând peşte.
Descoperirea este „îngrijorătoare în special din cauza impactului asupra comunităţilor defavorizate care consumă peşte ca sursă de proteine sau din motive socio-culturale”, a precizat el.