- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Mâncatul compulsiv din cauza stresului este o problemă reală. Aceste 7 strategii vă pot ajuta să vă opriți

01 Jan, 15:11 • Gabriela Andreescu
Dacă apelați la mâncare când sunteți stresat, cu siguranță vă numărați printre milioanele de persoane care au un astfel de comportament. Iată de ce se întâmplă și cum să remediați problema
Mâncatul compulsiv din cauza stresului este o problemă reală. Aceste 7 strategii vă pot ajuta să vă opriți

În timpul sărbătorilor, nivelul de stres este adesea mai ridicat decât în mod normal. Sunt multe de care să vă faceți griji, fie că este vorba de masa pe care o planificați, de membrii familiei care sunt în vizită sau de gândul la câți bani costă toată petrecerea. În momentul în care sunt stresați, mulți oameni încearcă să scape de această stare apelând la mâncatul compulsiv.

Mâncarea sub stres este ceva cu care oamenii se confruntă în fiecare zi. Mâncarea excesivă în mod constant din cauza anxietății și a emoțiilor intense poate duce la probleme de sănătate mai mari și chiar la o alimentație dezordonată. Iată cum să identifici dacă este ceva ce experimentezi și cum să oprești consumul de stres.

De ce mâncăm când suntem stresați, și cum să ținem acest obicei sub control

Cel mai mare motiv pentru care oamenii ajung să mănânce în exces în timp ce sunt stresați se datorează hormonilor. Când ești stresat, corpul tău produce cortizol și acel cortizol suplimentar crește foamea. Astfel, stresul persistent poate duce și la supraalimentare, informează cnet.com.

Dincolo de hormoni, mulți oameni stresați mănâncă pur și simplu pentru că este ceva reconfortant în momentele în care trec prin factori de stres. A apela la alimente reconfortante, cum ar fi dulciurile sau mâncărurile de casă, este o evadare de orice vă face stresați sau anxioși.

Care sunt semnele de mâncatului pe fond de stres?

S-ar putea să fiți tentați să credeți că este ușor de identificat persoana care mănâncă pe fond emoțional, dar unele dintre semne nu sunt chiar atât de evidente. Iată la ce să fiți atenți.

  • Simțiți o nevoie intensă de mâncare și gustări.
  • Mâncați la orele obișnuite.
  • Aveți pofte bruște.
  • Continuați să apelați la anumite alimente.
  • În mod evident mâncați în exces.
  • Vă simțiți vinovat după ce ați mâncat compulsiv.

7 sfaturi pentru a gestiona mâncatul pe fond de stres

Dacă sunteți o persoană care se confruntă în mod obișnuit cu stresul, este important să-l înțelegeți pentru a putea trece peste acesta. Mâncarea emoțională ca urmare a stresului sau a anxietății din când în când nu este mare lucru, dar a face acest lucru în mod constant poate deveni o problemă serioasă dacă nu este tratată. Este important să aveți o relație sănătoasă cu alimentele pentru a evita potențialul de alimentație dezordonată în viitor. Iată cum să eviți mâncatul pe fond de stres.

Căutați rădăcina stresului dvs

Primul pas către gestionarea mâncatul pe fond de stres este să înțelegeți de ce se întâmplă acest lucru. Identificarea cauzei fundamentale vă poate ajuta să o distrugeți din răsputeri prin eliminarea factorului de stres. Odată ce știți ce vă stresează în primul rând, puteți vedea dacă există o modalitate de a-l elimina. Dacă nu puteți elimina factorul de stres – ceea ce este probabil, mai ales dacă este vorba de locul de muncă, școala sau o persoană apropiată – puteți cel puțin să știți de ce sunteți stresat, astfel încât să fiți pregătit să-l gestionați cu altceva decât mâncarea.

Citește și: Deși învârt banii cu lopata, aceste vedete nu fac daruri de Crăciun în familie. Motivul bizar invocat de starlete

Practicați mâncatul conștient

Mâncatul conștient presupune să acordați cu adevărat atenție alimentelor pe care le consumați și puteți începe chiar cu cumpărăturile la magazinul alimentar. Potrivit Școlii de Medicină de la Harvard, atunci când practicați mîncatul conștient vă gândiți la tot ceea ce vă intră în gură și apreciați fiecare porție. Aceasta înseamnă să mâncați numai atunci când că este foame, să luați mici mușcături și să mestecați bine totul. Când vă uitați la mâncare în timp ce mănâncați încet, este mai probabil să mâncați din ce în ce mai puțin, deoarece veți fi mai conștient de momentul în care sunteți sătul.

Aprovizionați frigiderul cu opțiuni sănătoase

Pregătiți-vă o mulțime de alimente sănătoase în casă. Este mai probabil să mâncați ceea ce găsiți imediat la dispoziție, mai ales dacă sunteți stresat și nu vreți să că gândiți la ce să puneți în gură. Când mergeți la cumpărături, asigurați-vă că găsiți o mulțime de alimente care au valoare nutrițională și sunt încă suficient de gustoase încât le veți mânca (în loc să le lăsați să se irosească). Ajunge la fructe și legume proaspete, nuci, floricele și alimente mai hrănitoare. Dacă de obicei înclinați spre dulciuri atunci când mâncați pe fond de stres, mâncați în schimb fructe proaspete. Este un schimb grozav pentru alimente cu zahăr.

Identificați și aveți grijă la factorii declanșatori

Pentru a identifica factorii declanșatori, trebuie să știți mai întâi care sunt aceștia, așa că va trebui să fiți cu adevărat conștient de propria persoană. Declanșatorii obișnuiți pentru consumul de stres sunt situațiile stresante – în special cele pe care le-ați identificat anterior drept factori de stres – plictiseala, anumite condiții sociale și obiceiurile alimentare proaste. Este ușor să mâncați când vă plictisiți, pur și simplu pentru că nu aveți altceva de făcut, caz în care este vorba mai puțin despre stres și mai mult despre neliniște. Setările sociale pot fi, de asemenea, tulburătoare, mai ales dacă veți fi în preajma unor persoane care vă stresează până la punctul de a mânca în exces sau dacă veți fi înconjurat de situații care provoacă anxietate.

Respectați un program normal de alimentație

A avea o rutină poate avea un efect pozitiv asupra vieții, potrivit Northwestern Medicine. Crearea unei rutine personale poate scădea nivelul de stres în general. Rutina va elimina orice stres legat de faptul că nu știi ce vei mânca și când, în plus, te va menține pe drumul cel bun, astfel încât să nu mîncați ici și colo dintr-un capriciu. Dacă mâncați cu atenție la respectarea unui program, vă veți ajuta corpul să intre într-o rutină de a mânca și să aprecieze doar ceea ce are nevoie atunci când are nevoie.

Nu pune restricții în ceea ce privește alimentația

Deși doriți să mâncați cu atenție și sănătos, este important să nu vă restricționați în mod serios alimentația, atât în cantitate, cât și în varietate. Este în regulă să mănânci junk food ici și colo. Este în regulă să iei mesele delicioase în timp ce mănânci sănătos în restul timpului. Permiteți-vă aceste răsfățuri. Nu ar trebui să vă simțiți vinovat că mâncați mancare delicioasă. Studiile au arătat că alimentația restrictivă poate duce la o alimentație dezordonată, care vă va afecta sănătatea fizică și mentală generală.

Prioritizați hidratarea

Dacă simțiți nevoia să mâncați în timp ce sunteți stresat, schimbați impulsul și luați mai întâi un pahar cu apă. Există câteva motive pentru care ar trebui să faceți asta. În primul rând, corpul are nevoie de multă apă – aproximativ 12 până la 15 căni pe zi – așa că este întotdeauna o idee bună să beți un pahar. În al doilea rând, este normal să confundăm setea cu foamea. Mulți oameni vor mânca, crezând că le este foame, atunci când de fapt corpul are nevoie de hidratare, așa că mergeți beți acel pahar cu apă pentru orice eventualitate. În al treilea rând, dacă bei mai întâi un pahar cu apă, acesta va ocupa spațiu în stomac, așa că dacă mâncați imediat după, probabil veți mânca mai puțin pentru că sunteți mai sătul.

Citește și: Atenție! Psihologii avertizează că părinții care le spun copiilor că Moș Crăciun este real pot cauza traume pe termen lung

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...