- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Marcel Ciolacu ia poziție fermă. Declarație tranșantă despre dreptul la avort

28 Aug, 13:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ce a răspuns Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat dacă susține sau nu dreptul la avort al femeilor. A luat poziția fermă și a răspuns tranșant.
Marcel Ciolacu ia poziție fermă. Declarație tranșantă despre dreptul la avort

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă susține dreptul la avort sau nu, iar acesta a afirmat că este 100% pentru acst dreptul al femeilor din România, potrivit Antena 3 CNN.

Întrebat, marţi seară, într-o emisiune difuzată online, dacă este pentru sau împotriva avortului, Marcel Ciolacu a declarat că este „fără discuție” în favoarea acestui drept pentru femei.

„Sută la sută pentru. Fără discuţie”, a răspuns Ciolacu.

Te-ar putea interesa și: Cresc sau nu taxele și impozitele în 2025? Marcel Ciolacu a făcut anunțul aşteptat de toți românii

foto: dreptul la avort

Ce crede Marcel Ciolacu despre dreptul la avort

Întrebat, de asemenea, ce femeie din istorie l-a inspirat, premierul a spus că Regina Maria, pe care a descris-o ca fiind cel mai bun diplomat al României. Ciolacu a explicat că admirația sa pentru Regina Maria provine din curajul și determinarea ei de a proteja interesele țării în momente cruciale ale istoriei.

Decretul nr. 770 la 1 octombrie 1966

Dreptul la avort aparține exclusiv femeilor și statul nu ar trebui să se implice în decizii personale atât de intime. Susținerea acestui drept poate garanta libertatea și egalitatea în societate.

Societățile care protejează acest drept promovează, de asemenea, justiția socială și respectul pentru drepturile omului.

Realitatea spune că restricționarea acestui drept aduce consecințe grave asupra sănătății și bunăstării femeilor, forțându-le să recurgă la metode nesigure. Astfel, femeile ajung să recurgă la această practică pe căi care le pot agrava starea fizică și sănătatea mintală.

Perioada îngrozitoare pe care au trăit-o femeile din România a fost declanșată de Decretul nr. 770 la 1 octombrie 1966.

Conform acestuia, întreruperea sarcinii era interzisă, excepțiile fiind:

 „a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlăturat printr-un alt mijloc;

b) unul din părinţi suferă de o boala gravă, care se transmite ereditar, sau care determină malformațiuni congenitale grave;

c) femeia însărcinată prezintă invalidități grave fizice, psihice sau senzoriale;

d) femeia este în vîrsta de peste 45 de ani;

e) femeia a născut patru copii şi îi are în îngrijire;

f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest”, se arată în document.

Te-ar putea interesa și: Scrisoarea pe care poștașii o vor aduce celor aproape 5 milioane de pensionari din România. Documentul a fost cerut de premierul Marcel Ciolacu