- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Mare atenție la ce consumați. Apa tonică poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog!

16 Oct, 08:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Șoferii care consumă apă tonică pot risca să-și piardă permisul de conducere, avertizează un medic legist. Aceasta din cauza chininei, o substanță prezentă în apă tonică, care poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog pentru amfetamină.
Mare atenție la ce consumați. Apa tonică poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog!

Șoferii care consumă apă tonică riscă să rămână fără permis din cauza chininei, care poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog. Medicii avertizează că, deși testele de sânge și urină ar trebui să fie negative, există riscul de a ieși pozitiv la un drugtest timp de 72 de ore după consum, potrivit Antena 3 CNN.

„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (…) Însă, la un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar, există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic”, avertizează medicul Cristian Paparău, într-un clip video, postat pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și: Medicamentele care vă pot costa permisul auto. Substanțele acestea declanșează alarma în DrugTest

foto: apa tonică

Mare atenție la ce consumați. Apa tonică poate provoca rezultate fals pozitive la testele anti-drog!

Șoferii pot rămâne fără permis de conducere timp de 72 de ore după consumul de apă tonică, din cauza riscului de a obține un rezultat fals pozitiv la testele anti-drog.

„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negative. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor”, a mai explicat medicul legist.

Picăturile de nas, frecvent folosite pentru răceli și tuse, pot provoca dependență în 99% din cazuri, conform medicilor, și ar trebui utilizate doar la recomandarea unui specialist.

„Picăturile de pus în nas pe care le cer și li se oferă – vreau ceva să îmi desfunde nasul – 99% sunt substanțe care dau dependență. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile, și în prospect scrie asta. De obicei sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect wow, dar sunt medicamente care dau aceste dependențe extrem de agresive și pe structura nazală, și pe creier.

Se tratează cu abstinență, adică îi spui pacientului să nu-și mai pună, este foarte important mediul în care trăiește, efectul placebo este important. În loc de picăturile de nas, de care sunteți dependent, puteți pune ser fiziologic (…)

Când vorbim decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, spune Dr. Cristian Paparău, medic primar ORL, potrivit ziarulunirea.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Medicamentele banale care pot da rezultat pozitiv la DrugTest. Sunt folosite de mulți români care suferă de o boală foarte răspândită