Pare că nu există pas pe care îl facem ce să nu ne expună riscurilor de a pica pradă unor escrocherii. Un exemplu clar vine dintr-un domeniu în care se vehiculează sume foarte mari de bani și cu care fiecare român are de-a face măcar o dată în vață, potrivit bugetul.ro.
Te-ar putea interesa și: O nouă escrocherie în sezonul concediilor. Turiștii, victimele țepelor când caută cele mai ieftine oferte pentru vacanță
foto: atenție la escrocii care te vor lăsa fără bani
Numărul cazurilor de înșelăciune a crescut foarte mult în ultimii ani, asta și pentru că unii oameni semnează contracte fără să le citească, urmând ca apoi să se trezească cu o înșelăciune de mare „frumusețe”, când e prea târziu pentru a mai rezolva.
Cele mai multe escrocherii se desfășoară pe piața imobiliară. Chiar dacă toată lumea știe că achiziționarea unei locuințe este printre cele mai importante decizii și necesită timp și multe altele de luat în calcul, pare că unii români se opresc atunci când vine vorba de citirea documentelor înainte de semnare.
Înainte de a încheia contractul de vânzare-cumpărare, între cele două părți se încheie o promisiune, etapă în care se stabilesc detalii cheie, care sunt menționate ulterior în documentul final.
Detaliile care se regăsesc în documentul de dinainte:
Ei bine, aceste documente pot avea multe pagini, iar prea puțini sunt cei care le citesc în întregime. Mulți cad într-o capcană ce poate ajunge să îi lase fără sume mari de bani.
Mare atenție la moneda în care se stabilește prețul proprietății și moneda în care se vor face plățile. În acest contracte, prețul imobilului este trecut în euro, iar plățile sunt trecute în lei.
În acest caz, ce rămâne de făcut este ca cei care cumpără imobilul să ceară să fie inclus și un acord asupra cursului de schimb euro-lei, fixându-i o valoare.
Cei mai mulți dintre vânzători includ în contracte clauze prin intermediul cărora obligă cumpărătorii să plătească mult mai mult, într-un anumit termen, pentru a compensa eventualele fluctuații ale cursului valutar, care este între momentul transferului și momentul încasării efective a sumei.
Te-ar putea interesa și: Escrocherie în numele ANAF! Cum funcționează țeapa care lasă victimele și fără 10.000 de euro