- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Masa la restaurant, un lux pentru români. O clătită cu topping de ciocolată, 39 de lei în Centrul vechi

26 May, 21:16 • Dobran Viorel
În 2024, românii plătesc cu 12% mai mult față de anul trecut pentru o masă la restaurant. Cine vrea să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să pregătească un buget mai consistent. Un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium.
Masa la restaurant, un lux pentru români. O clătită cu topping de ciocolată, 39 de lei în Centrul vechi

Prânzul la restaurant a devenit un lux pentru români. Bucureștiul este unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, iar, când se apropie vara şi se deschid terasele, patronii umflă prețurile până la refuz. În cele mai frecventate locuri din Capitală, un prânz pentru două persoane ajunge să coste chiar și 300 lei.

Patronii de restaurante susțin că din cauza presiunii cu taxele şi impozitele au fost nevoiţi să mărească prețurile. În Capitală, nu se mai găseşte o pizza sub 50 de lei, cel puţin în zona centrală. Iar o ciorbă costă şi ea în jur de 40 de lei. De altfel, o masă completă pentru o persoană sare de 150 de lei, echivalentul a 30 de euro.

La restaurantele din centrul Capitalei, cine vrea să servească o masă completă, lasă cel puţin 150 de lei de persoană.”O ciorbă de burtă cu ardei și smântână și mujdei, deci peste 40 de lei. O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”, spune un client.

Băuturile au atins și ele prețuri record. ”15 lei apa și 20 lei cafeaua”, spune un alt client.

Cei din industria ospitalității spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile, asta după ce Guvernul a crescut taxele. Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta, arată datele INS. În unele orașe, acestea au crescut și mai mult.

Restaurantele, un lux pentru români! Capitala, orașul cu prețuri de top în sectorul HORECA. De câte ori își permite un salariat să ia o masă în oraș pe lună

De exemplu, în București, vara trecură o ciorbă costa 17 lei, iar acum același preparat se vinde cu 25 lei, adică cu 47% mai scump. Acum, în cele mai frecventate locuri din Bucureşti, oamenii ajung să plătească și câteva sute de lei pentru un prânz.

Cine vrea să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să pregătească un buget mai consistent. Un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium.

Dacă, pe lângă mâncare se mai adaugă și ceva băutură, atunci nota de plată urcă la 400 lei. Prețuri ridicate sunt și pe Calea Victoriei, acolo unde cocktail costă în jur de 50 lei, o limonadă ajunge chiar și la 35 lei, iar cei care vor să încerce faimoasa înghețată de pe Victoriei scot din buzunar 25 lei.

Prețuri „piperate” și în Centrul Vechi

Prețuri deloc de trecut cu vederea sunt și pe Calea Victoriei. Acolo unde cocktail costă în jur de 50 lei, iar o limonadă ajunge chiar și la 35 lei.

„O masă la restaurant acum este mai costisitoare față de cel puțin acum o jumătate de an, un an. Se simte într-adevăr. Și într-adevăr, ieșirile sunt mai rare”, spune o femeie.

O altă destinație unde prețurile sunt piperate – Centrul Vechi. Acolo, un cocktail costă 40 lei, iar o bere 18 lei.

Masa la restaurant: Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o porție de clătite în Centrul Vechi al Capitalei

Aceste delicatese umplute cu o varietate de ingrediente proaspete și delicioase au devenit o opțiune preferată pentru micul dejun sau pentru o gustare rapidă în timpul zilei. Deși aluatul este același, iar umplutura diferă de gust și de fiecare bucătar în parte, prețul unei porții de clătite poate varia în Centrul Vechi al Capitalei.

De la variantele clasice cu ciocolată și banane, la cele mai sofisticate cu brânză dulce și fructe, oferta de clătite din Centrul Vechi al Capitalei este diversă și tentantă. Prețurile pornesc de la 25 de lei pentru variantele mai simple și pot ajunge până la sume mai generoase pentru combinațiile mai complexe sau pentru cele servite în locații de lux. Cu atmosfera sa pitorească și mirosul îmbietor al clătitelor proaspăt preparate, Centrul Vechi devine destinația ideală pentru cei în căutare de senzații gastronomice autentice și reconfortante.

Masa la restaurant, un lux pentru români

În Centrul Vechi al Capitalei, am efectuat o comparație a prețurilor la clătite în trei restaurante populare, pentru a evalua opțiunile disponibile și varietatea oferită de fiecare local. În primul restaurant, prețurile pentru clătite au început de la 25 de lei pentru clătite simple cu cremă de vanilie și au ajuns la 29 de lei pentru clătite cu cremă de ciocolată și cremă de vanilie.

„Da, nu știu ce să zic. Prețul poate părea ok, însă e vorba de o clătită simplă. E doar cu cremă de ciocolată sau doar cu cremă de vanilie, fără topping, fără fructe. Dar da, îmi cumpăr dacă mă lovește pofta”, a spus Maria, pentru Kanald.ro.

În al doilea restaurant, clătitele cu ciocolată au fost listate la 29 de lei, oferind o alternativă atractivă pentru clienții în căutare de gustări delicioase la prețuri accesibile.

Restaurantul care își „pedepsește” clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Taxa suplimentară pe care aceștia trebuie să o plătească

Cu toate acestea, un restaurant de renume din Centrul Vechi a surprins cu opțiuni mai exotice și prețuri pe măsură. Aici, cea mai accesibilă clătită a fost de 33 de lei, fiind umplută cu dulceață de vișine și însoțită de înghețată cu aromă de fructe de pădure. Pentru cei dornici să își răsfețe simțurile, opțiunile mai extravagante au inclus clătite la 36 de lei, bogate în ciocolată cu aromă de vanilie, bomboane de ciocolată și topping de ciocolată, sau la 39 de lei, oferind o explozie de arome și texturi cu cremă de ciocolată, căpșuni, ananas, banane și topping defructe de pădure.

„M-am uitat pe meniu și da, merită fiecare leu. Nu am mâncat, dar ținând cont de ingrediente…probabil își merită banii. Sunt cu ciocolată, cu fructe, un topping special, nu e o simplă clătită cu ciocolată”, a mai spus Maria, pentru Kanald.ro.

Cu o gamă variată de opțiuni și prețuri, restaurantele din Centrul Vechi continuă să fie destinația preferată pentru iubitorii de clătite și delicii dulci într-un decor autentic și plin de istorie.

Pentru turiștii străini, prețurile clătitelor rămân accesibile în comparație cu alte destinații europene, făcând din Centrul Vechi al Capitalei o alegere atrăgătoare pentru o gustare delicioasă și pentru a experimenta bucătăria locală într-un cadru autentic și pitoresc.v

Restaurant fast food în care angajații au venituri de 3.500 de lei. Firmele nu cer studii speciale pentru această muncă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile capitale europene
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile ...
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă timp de un sfert de secol
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă ...
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică”
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România ...
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică tensiunile în cuplu
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică ...
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ca dobânzile să scadă, ar trebui ca inflația să scadă, iar aceasta este o perspectivă îndepărtată”
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ...
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România comercializează cozonaci Dubai la pachet cu alte două sortimente speciale de cozonaci
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România ...
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde pe internet
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde ...
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul Altex România. Valoarea tranzacției se ridică la 70 milioane de euro
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul ...
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie să o respecte
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie ...
Cât câștigă un electrician în România, în 2024. Nu sunt necesare studii superioare
Cât câștigă un electrician în România, în 2024. Nu sunt necesare studii superioare
Lovitură grea pentru România! Agenţia Fitch schimbă perspectiva ratingului de ţară de la „stabilă” la „negativă”
Lovitură grea pentru România! Agenţia Fitch schimbă perspectiva ratingului de ţară de la „stabilă” ...
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. Structura anului școlar 2024 – 2025
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. ...
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem de accesibilă
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem ...
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde