- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Toți șoferii trebuie să știe asta! Mașinile noi pe benzină și motorină, eliminate: „Obiectivul din 2035 este crucial”

01 Oct, 10:11 • Toma Anca
Toți șoferii trebuie să știe că peste aproximativ zece ani, mașinile noi pe benzină și motorină nu ar mai putea exista. 50 de companii, cu Volvo în frunte, cer Uniunii Europene să mențină planul pentru interdicția motoarelor pe combustie până în anul 2035.
Toți șoferii trebuie să știe asta! Mașinile noi pe benzină și motorină, eliminate: Obiectivul din 2035 este crucial

Mașinile noi ar putea fi doar cu motor electric. Volvo Car AB a preluat conducerea unei coaliții formate din 50 de companii, solicitând ferm Bruxelles-ului să mențină interdicția privind vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustie, programată pentru 2035. Cu toate astea, unii producători mari, precum BMW și Volkswagen, nu au semnat petiția.

Motor electric pentru mașinile noi, din 2035

Coaliția susține că menținerea acestei politici, de a renunța la mașinile noi pe combustie, este esențială pentru a oferi sectorului auto certitudinea necesară pentru a sprijini obiectivele ecologice ale Uniunii Europene.

Trecerea pe electric reprezintă de una singură cea mai importantă acțiune pe care o poate adopta sectorul auto pentru a-și reduce amprenta de carbon. Obiectivul din 2035 este crucial pentru alinierea tuturor la această călătorie și pentru asigurarea competitivității Europei”, a afirmat Jim Rowan, directorul general al Volvo, într-un comunicat transmis către Bloomberg.

Printre companiile care au semnat petiția se numără și Rivian Automotive, Uber Technologies, IKEA și Iberdrola. Ele susțin că sectorul transporturilor, care este singurul care a înregistrat o creștere a emisiilor în Europa în ultimii 30 de ani, trebuie să se conformeze urgent pentru a contribui la obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Citește și: Producătorii de mașini electrice occidentali pierd teren în fața celor asiatici. Ce măsuri pregătesc marile companii

Norvegia, prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină

Norvegia a anunțat că numărul mașinilor electrice care circulă pe drumurile sale a depășit în sfârșit numărul celor pe benzină, marcând un moment semnificativ în planurile ambițioase ale țării de a elimina complet vehiculele pe combustibili fosili până în 2025.

Conform unui raport al Federaţiei Norvegiene a Drumurilor (OFV), din totalul de 2,8 milioane de maşini private înregistrate, 754.303 sunt electrice, în timp ce 753.905 funcționează pe benzină. Acest moment a fost considerat de Øyvind Solberg Thorsen, directorul Federației Rutiere Norvegiene, drept „istoric” și unul „pe care puțini l-ar fi anticipat acum 10 ani”.

Deși mașinile electrice au depășit numeric vehiculele pe benzină în Norvegia, cele pe motorină continuă să fie predominante, cu un număr de peste un milion. Totuși, și numărul acestora este în scădere, indicând o tendință clară către adoptarea vehiculelor electrice.

Anunțul vine la scurt timp după ce, în august, Norvegia a înregistrat un nou record în ceea ce privește vânzările de mașini complet electrice, acestea reprezentând peste 94% din totalul mașinilor nou-înmatriculate în Norvegia. Modelul preferat al norvegienilor este Tesla Model Y, un simbol al tranziției rapide a acestei țări către vehiculele cu emisii zero.