- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Medaliații olimpici primesc în dar vaci, restaurante și mașini de lux. Cum sunt așteptați sportivii în țările lor

01 Aug, 16:50 • Bugiu ⁠Ana Maria
Medaliații olimpici primesc cadouri diverse, care mai de care mai speciale, de la oamenii din țările native. De la vaci, la restaurante proprii și mașini de lux - care este specificul fiecărei țări?
Medaliații olimpici primesc în dar vaci, restaurante și mașini de lux. Cum sunt așteptați sportivii în țările lor

Jocurile Olimpice reprezintă visul multor sportivi de performanță, care se antrenează zi de zi, alții chiar și în decursul nopților, pentru a participa la cea mai mare competiție sportivă din lume.

Anul acesta, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că va recompensa medaliații cu aur la atletism de la Paris 2024 cu 50 000 de dolari, în plus față de medaliile lor (care vor avea încorporată o bucată de fier din Turnul Eiffel). Este prima dată când comitetul ia această decizie, însă nu prima dată când medaliații olimpici primesc daruri pentru reușitele lor impresionante, potrivit economedia.ro.

Te-ar putea interesa și: Cât valorează medaliile olimpice. Sportivii care primesc cele mai mari sume pentru performanțele lor

foto: Medaliații olimpici primesc cadouri diverse

Cum sunt răsfățați medaliații olimpici din Indonezia

Guvernul indonezian, după ce Greysia Polii și Apriyani Rahayu au ajuns în țara lor (de la JO Tokyo 2021), le-a acordat acestora 5 miliarde de rupii, adică 349.000 de dolari.

Mai mult, insula Sulawesi, de unde este originară Rahayu, i-a promis acesteia cinci vaci și o casă.

Asta nu este tot. Restaurantul Baso Aci Abang, care este foarte apreciat în Indonezia, le-a oferit olimpicilor propriul restaurant.

Cum stă treaba în Arabia Saudită

Olimpicii acestei țări primesc 5 milioane de riyali (1,33 milioane de dolari). Doar Tareg Hamedi a primit această recompensă până acum, la JO Tokyo, 2021.

Rusia

Tradiția din Rusia spune că sportivii medaliați vor primi sume enorme de bani, aproximativ 45.300 de dolari (echivalentul a 4 milioane de ruble). Mulți au primit, însă, și mașini de lux, pe care nu și le-au permis să le întrețină și le-au vândut la scurt timp după aceea. Unii câștigători ai Jocurilor de la Rio au câștigat și cai de curse.

“În țara noastră, succesul la Jocurile Olimpice este o cale directă către Duma de Stat (parlament) și putere”, se arată într-un articol din 2016 din ziarul rusesc Komsomolskaya Pravda.

Kazahstan

În Kazahstan, o lege dă dreptul câștigătorilor olimpici la apartamente. Dimensiunea acestora e stabilitp în funcție de culoarea medaliilor.

Un medaliat cu aur primește un apartament cu trei camere, un medaliat cu argint primește un apartament cu două camere, iar un medaliat cu bronz – un apartament cu o cameră.

Coreea de Sud

Coreea de Sud scutește medaliații de serviciul militar. Aceasta se adaugă premiilor în bani și unei pensii.

Un medaliat cu argint câștigă 35 de milioane de woni, iar un medaliat cu bronz primește 25 de milioane de woni. Nciunul, însă, nu primește pensie.

Hong Kong

Hong Kong acordă un premiu de 768.000 de dolari pentru o medalie de aur, 380.000 de dolari pentru o medalie de argint și 192.000 de dolari pentru bronz.

Frumusețea acestei recompense este dată de către MTR Corporation, care oferă bilete gratuite pe viață medaliaților din oraș.

În alte țări, olimpicii primesc case și mașini de lux sau foarte mulți bani. Țări precum Maroc, Statele Unite ale Americii sau Qatar oferă stimulente financiare substanțiale pentru sportivii care aduc în țările lor medalii.

Te-ar putea interesa și: Ion Țiriac îi oferă un cadou lui David Popovici. Fundația miliardarului premiază campionii olimpici de la Paris