- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Medicamentele care vă pot costa permisul auto. Substanțele acestea declanșează alarma în DrugTest

24 Sep, 23:18 • Bugiu ⁠Ana Maria
Șoferii care iau anumite medicamente pot rămâne fără permis auto. Deși nu sunt clasificate ca substanțe ilegale, pot influența categoric testele.
Medicamentele care vă pot costa permisul auto. Substanțele acestea declanșează alarma în DrugTest

Șoferii care consumă anumite medicamente se pot confrunta cu riscul de a rămâne fără permisul auto, în urma testelor antidrog efectuate de polițiști. Chiar dacă medicamentele respective nu sunt clasificate ca substanțe psihoactive ilegale, ele pot produce rezultate fals pozitive la testele de droguri, punând în pericol capacitatea conducătorilor auto de a conduce în siguranță, potrivit digi24.ro.

Medicamentele contraindicate pentru șoferi au un simbol special pe ambalaj: un triunghi cu laturi roșii și un semn de exclamație negru, în interiorul unui pătrat alb.

Acest semn indică faptul că, deși medicamentele sunt legale, ele pot influența rezultatele testelor antidrog. Printre medicamentele care pot duce la rezultate pozitive se numără:

  • analgezicele (paracetamolul și ibuprofenul)
  • medicamentele care pot conține substanțe detectabile ca opiacee, precum morfina și codeina

Te-ar mai putea interesa și: Medicamentele banale care pot da rezultat pozitiv la DrugTest. Sunt folosite de mulți români care suferă de o boală foarte răspândită

foto: drugtest

Medicamentele care vă pot costa permisul auto. Substanțele acestea declanșează alarma în DrugTest

De asemenea, medicamentele următoare pot influența categoric DrugTestul:

  • benzodiazepinele (Xanax)
  • antidepresivele
  • medicamentele pentru ADHD
  • amfetaminele
  • antialergice

Aceste medicamente pot influența foarte rapid DrugTestul și pot produce rezultate fals pozitive ale acestuia.

Răzvan Zaha, criminolog specializat în politicile publice legate de droguri, spune cât de importană este continuarea tratamentului prescris de medici, indiferent de rezultatele testelor antidrog.

El afirmă că testele pot da rezultate false și că pacienții nu ar trebui să se ghideze după aceste rezultate, ci după recomandările medicului.

„O importanță deosebită o are și acordarea unor limite terapeutice pentru șoferii cu diferite tratamente care nu sunt de natură a le afecta în mod negativ abilitățile de condus (e.g. tratamente psihiatrice precum ADHD, atacuri de panică, anxietate, tratamentul durerii, etc.), fie prin incapacitatea farmacologică a substanței de a influența advers abilitățile de șofat, fie prin dozaje mici, fie după epuizarea efectului medicamentos ori prin faptul că prezența substanței are în fapt efectul de a reduce riscurile la care se supun pacienții care conduc„, potrivit Analiza Declic.

Recent, guvernul a modificat ordonanța de urgență privind siguranța rutieră, stabilind că, în cazul în care rezultatul testelor antidrog din laboratoarele de medicină legală nu este disponibil în termen de 72 de ore, permisele șoferilor suspendați vor fi restituite.

Te-ar mai putea interesa și: Românii cu boli rare și oncologice vor drept la viață. Zeci de bolnavi dau statul în judecată, anual, pentru medicamente decontate