Ibuprofenul este unul dintre cele mai utilizate medicamente de către români pentru ameliorarea durerilor de cap, de măsea sau a altor tipuri de dureri, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Criza medicamentelor în România. Din farmacii lipsesc medicamente pentru tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare, cancerului ori a bolilor autoimune
foto: ibuprofen
De regulă, pentru durerile de cap care te duc până la greață se iau două comprimate de 200 de mg la 4 ore, chiar și 6. Problema este că dacă faci această schemă vreme de câteva luni, te-ai putea alege cu artrită, de exemplu. Situația este valabilă și pentru alte analgezice.
„Luarea de ibuprofen pe termen lung poate duce la unele afecțiuni grave de sănătate. S-a descoperit că dublează aproximativ riscul de internare în spital din cauza insuficienței cardiace”, a spus dr. Gerard Sinovich
Disponibil în orice farmacie, cu un preț accesibil și eficient, acest analgezic este văzut ca o soluție rapidă și la îndemână pentru diverse afecțiuni. Totuși, cercetările recente au ridicat semne de întrebare cu privire la efectele sale pe termen lung, iar experții recomandă utilizarea acestuia cu moderație.
Studiile arată că, în cazul administrării pe termen lung, ibuprofenul poate provoca probleme de sănătate grave. De exemplu, administrarea regulată a acestui medicament poate dubla riscul de internare în spital din cauza insuficienței cardiace. De asemenea, medicul Gerard Sinovich avertizează asupra riscurilor cardiovasculare asociate cu ibuprofenul.
Un alt specialist, Dr. Leyla Hannbeck, menționează că efectele secundare comune ale ibuprofenului includ ulcerul gastric, afectarea funcției renale și problemele cardiovasculare.
Un alt risc semnalat de medicul de familie al NHS, Dr. Hana Patel, este apariția de dureri de cap, amețeli, greață și indigestie la una din 100 de persoane care folosesc acest medicament, ceea ce poate părea paradoxal atunci când folosești ibuprofenul pentru a ameliora durerea. Mai multe studii au demonstrat că administrarea ibuprofenului de trei ori pe zi, timp de câteva luni, poate duce la formarea unui ulcer gastric și la apariția unor dureri de cap extreme.
De asemenea, utilizarea acestuia pe termen lung poate duce la o serie de alte afecțiuni, printre care insuficiența cardiacă, creșterea tensiunii arteriale, inflamația stomacului, arsuri și indigestie. Persoanele de peste 65 de ani sunt mai susceptibile la efecte secundare severe, cum ar fi sângerările digestive sau diareea.
Te-ar mai putea interesa și: Ordinul UE care va afecta toți românii care iau medicamente. Detalii despre noua platformă europeană