Meseria de inginer, considerată „uitată” în perioada regimului Ceaușescu, a revenit în prim-plan în 2024, fiind una dintre cele mai căutate profesii pe piața muncii din România. Înainte de Revoluție, acest post era un simbol al prestigiului, iar acum inginerii din diverse domenii sunt recompensați cu salarii substanțiale, ce pot ajunge până la 10.000 de lei pe lună, în funcție de specializare și industrie.
Conform unui studiu realizat de platforma eJobs, salariile medii ale inginerilor variază între 4.500 și 7.000 de lei net pe lună, iar media națională este de peste 5.000 de lei, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ce să faci dacă vrei să-și schimbi meseria. Top 3 sfaturi importante
foto: meseria
În prezent, inginerii sunt căutați în special în industrii, cum sunt: energia, automotive, electronica și aviația, iar salariile pot depinde de deficitul de specialiști din fiecare domeniu. Cele mai mari salarii sunt obținute de inginerii din domeniul energetic, cu o medie de peste 6.000 de lei pe lună, urmați de cei din automotive, care câștigă în medie 5.700 de lei lunar.
Inginerii electroniști și cei din domeniul aeronavelor sunt pe locurile următoare, cu salarii medii de 5.700, respectiv 5.300 de lei pe lună. Platforma eJobs oferă, pe lângă anunțuri de angajare, și informații utile pentru cariere și un calculator salarial, ajutând astfel candidații să își estimeze veniturile și să găsească cele mai bune oportunități.
„Spre deosebire de alte meserii, aici contează foarte mult și studiile în domeniu, iar acest aspect limitează numărul de potențiali candidați noi care apar în piață. Numărul de specialiști pe care îi formează sistemul universitar este mai mic decât numărul de joburi pe care le postează angajatorii.
În plus, există în continuare o cerere mare de ingineri pentru străinătate, aceasta fiind o opțiune tot mai atrăgătoare pentru candidații români. În acest context, angajatorii oferă nu doar salarii competitive, cu mult peste mediile din alte domenii, dar și pachete de beneficii consistente și planuri clare de dezvoltare în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Pe vremea regimului lui Nicolae Ceaușescu, educația tehnică era privită cu mare respect, iar profesiile de inginer și medic erau considerate cele mai de prestigiu, fiind susținute de familii și promovate ca meserii de succes. Absolvenții acestor facultăți erau adesea îndemnați să lucreze în marile orașe, în timp ce meseriile din domeniul umanist (precum profesorii, bibliotecarii sau istoricii) erau mai puțin apreciate și cei care le urmau carierele erau direcționați spre localități mai mici, uneori chiar în alte regiuni ale țării.
În prezent, inginerii au revenit pe piața muncii ca o profesie extrem de căutată, iar salariile oferite sunt mult mai mari comparativ cu alte domenii. Conform datelor recente, Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește salariile medii pentru ingineri, cu o valoare de aproximativ 5.500 de lei pe lună.
În județele din provincie, Timiș ocupă prima poziție, urmat de Cluj, Sibiu și Mureș, cu salarii medii ce variază între 5.300 și 5.400 de lei. Pe de altă parte, județele precum Giurgiu și Gorj oferă cele mai mici remunerații pentru ingineri, de 3.150, respectiv 3.500 de lei pe lună, reflectând diferențele economice regionale din România.
Te-ar mai putea interesa și: E plătită cu 13.000 de lei pe lună, dar respinsă masiv de români din cauza riscurilor. Care este meseria care oferă un asemenea salariu?