Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui proiect de Ordin publicat de Ministerul Transporturilor. Aceasta este prima creștere a tarifelor după trei ani. Costul unei călătorii individuale va crește de la 3 la 5 lei, iar abonamentele lunare vor costa 100 de lei față de 80 de lei în prezent. Majorarea tarifelor va afecta toate tipurile de titluri de călătorie, inclusiv cele pentru studenți și donatori de sânge, potrivit hotnews.ro.
„Metrorex SA propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul începând cu 01.01.2025, diferenţiat pe tipuri de titluri de călătorie, în sensul echilibrării preţului unitar per călătorie, concomitent cu încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans care asigură resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejează călătorii fideli, creşterea medie fiind de circa 45%, ceea ce înseamnă o creştere lunară în valoare absolută a veniturilor din transportul călătorilor de circa 11 milioane lei”, se menţionează în proiectul citat de Agerpres.
Te-ar mai putea interesa și: Câți bani primesc primă de Crăciun angajații Metrorex: ”Oamenii merită din plin, mai ales că se lucrează în condiții foarte grele”
foto: Metrorex
Creșteri semnificative la toate abonamentele și biletele
Tariful pentru două călătorii va crește de la 6 la 10 lei.
10 călătorii vor costa 40 de lei față de 25 de lei în prezent.
Abonamentul pentru 24 de ore va fi 12 lei (8 lei acum), iar cel pentru 72 de ore va fi 35 de lei (20 lei acum).
Abonamentele săptămânale, lunare, semestriale și anuale vor crește, respectiv, la 45, 100, 500 și 900 de lei.
Donatorii de sânge vor plăti 50 de lei pentru abonamentul lunar (față de 40 de lei), iar studenții 9 lei (față de 8 lei). Prețul pentru 10 călătorii destinate studenților va crește la 4 lei, de la 2,5 lei.
„Gradul de acoperire al subvenţiei în veniturile totale a scăzut de la an la an, fapt care se datorează în principal creşterii ponderii veniturilor din transport călători cu metroul, respectiv ponderii altor venituri din exploatare, în veniturile totale, ca urmare a măsurilor întreprinse de managementul companiei.
În scopul îmbunătăţirii permanente a rezultatului exerciţiului financiar, respectiv al micşorării diferenţei dintre venituri şi cheltuieli, legiuitorul a dat posibilitatea companiei ca, periodic, să facă ajustări ale tarifelor de călătorie cu metroul cu respectarea unor condiţii minime impuse”, precizează sursa citată.
Motivele ajustării tarifelor Metrorex argumentează că această creștere este necesară pentru a echilibra costurile operaționale și pentru a menține sustenabilitatea financiară, în condițiile în care gradul de subvenționare a scăzut în ultimii ani. Ultima ajustare tarifară a avut loc în 2021, iar de atunci cheltuielile cu energia termică, combustibili și apă au crescut cu peste 130%. De asemenea, prețul mediu al unei călătorii cu metroul în România este considerabil mai mic decât media europeană (0,34 euro față de 2 euro).
„În perioada analizată de la ultima ajustare a tarifelor, august 2021 şi până în luna septembrie 2024, preţurile de consum pentru anumite elemente care au pondere mare în cheltuielile de exploatare ale Metrorex au crescut, astfel că indicele de creştere a preţurilor specifice pentru combustibili, apă şi canal şi energie termică a fost: pentru combustibili – 131,07%, pentru apă, canal – 151,63%, pentru energie termică – 153,91%.
Preţul mediu al călătoriei cu metroul, reprezentând rezultatul raportului dintre veniturile din transportul de călători şi numărul călătorilor transportaţi este în prezent de circa 1,71 lei/călătorie, adică 0,34 euro cenţi, în condiţiile în care la nivel european preţul mediu este de 2 euro”, se menţionează în proiect.
Prin implementarea noilor tarife, Metrorex estimează o creștere lunară a veniturilor proprii cu aproximativ 10,7 milioane de lei. Acest lucru ar contribui la diminuarea deficitului de finanțare și la susținerea operării în condiții de siguranță.
Te-ar mai putea interesa și: Program Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum va circula metroul bucureștean de Sărbători