Mihaela Bilic le răspunde celor care se întreabă care sunt produsele alimentare pe care le pot consuma în perioada marilor posturi de peste ani. Medicul a dezvăluit care sunt pașii de urmat pentru a avea parte de echilibru și armonie.
„În primul rând, aveți grijă la cantitate – să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.
Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!”, spune Mihaela Bilic.
„Toată pâinea e de post! Și toată pâinea se face din făină, drojdie/maia, apă și sare. Ca să fie sănătoasă, pâinea trebuie să fie dospită 24-48 de ore. În rest e chestiune de gust dacă o vrem cu semințe, albă sau neagră. În post toată lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci – toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”, mai spune Mihaela Bilic.
„Alimentele de post nu țin de foame, ci mai degrabă stimulează apetitul. Nu există combinații salvatoare, ci mai degrabă voință și abținere de la mâncare. Obiectivul în post este să nu fii sătul și asta înseamnă un exercițiu, un efort. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate și trebuie mestecate, ceea ce ne dă impresia că am mâncat mult.Energia pentru mișcare vine din făinoase, nu din carne. Câtă vreme mâncăm carbohidrați, adică pâine orez și paste, care sunt permise în post, nu vom duce lipsă de energie. Proteinele animale sunt necesare pentru efortul de forță și construcția de masă musculară la sportivi, iar pentru ei există varianta vegetală, adică proteine din mazăre și soia.
Mihaela Bilic dezvăluie cele 3 secrete pentru accelerarea tranzitului intestinal
În post, eu mănânc ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi. Sau mazăre cu mărar, humus sau fasole bătută cu bastonașe de legume, pilaf cu ciuperci sau cu praz… Adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!”, mai spune Mihaela Bilic.
Prezentatoarea emisiunii „Doctor de bine” de la Pro Tv a dezvăluit care sunt cele mai mari greșeli pe care le facem în post, din punct de vedere nutrițional. De asemenea, ea a menționat că există alimente de post care îngrașă mai mult decât ne-am imagina.
„În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal. Adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline – în medie 500cal/100g!”, a declarat Mihaela Bilic pentru Unica.ro.
Întrebată ce alimente să avem mereu în casă în perioada postului, astfel încât să avem mese echilibrate și să nu apelăm la produse ultraprocesate, Mihaela Bilic spune că este obligatoriu ca legumele proaspete să nu ne lipsească din alimentație.
Mihaela Bilic surprinde şi recomandă un aliment ieftin şi banal. E de post şi are puţine calorii: „Unde mai pui că sunt şi gustoşi!”
„Legume proaspete – gulie, morcov, ridichi, ardei gras – cu humus sau fasole bătută ca și gustare. Ciorbă din legume, care ține burta plină cu puține calorii, ciocolată neagră pentru pofta de dulce. Popcorn și pufuleți pentru ronțăieli sărate”, spune renumita nutriționistă.
Mihaela Bilic a vorbit și despre înlocuitorii vegetali ai produselor de origine animală, cum ar fi laptele, brânzeturile. Nutriționista nu le recomandă pentru că sunt „bombe calorice” și pentru că sunt ultraprocesate.
„Ca să avem beneficii din punct de vedere sănătate și siluetă, în post trebuie să consumăm alimente proaspete, gătite simplu și cu limită la cantitate. Postul înseamnă o pauză de la produsele animale. Deci este lipsit de sens din punct de vedere psihologic să continuăm să mâncăm brânză, șnițel și lapte în variantă vegetală. Din punct de vedere alimentar, toate aceste produse sunt pline de calorii și de grăsime, majoritatea sunt ultraprocesate și de slabă calitate nutrițională. Ca să avem beneficii din punct de vedere sănătate și siluetă, în post trebuie să consumăm alimente proaspete, gătite simplu și cu limită la cantitate”, mai precizează Mihaela Bilic.
Decât să consumăm alimente bogate în calorii în perioada postului, nutriționista e de părere că mai bine nu ținem post. Nu există soluții rapide să scăpăm de kilogramele în plus acumulate în post.
Citeşte şi: Mihaela Bilic, adevărul despre carnea roșie. Ce cantitate este bine să consumăm pe săptămână: „Este singurul aliment plin de fier hemic”
„Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără restricții alimentare. Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post! Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă. O dietă echilibrată și moderată la capitolul cantitate este mai bună decât o perioadă de post cu produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii!„, a mai spus prezentatoarea emisiunii „Doctor de bine” de la Pro Tv.