Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus miercuri că România, de la aderarea la UE a beneficiat de 41 de miliarde de euro, el precizând că pe exerciţiul financiar trecut au fost cheltuiţi 16,3 mliarde de euro, 100% grad de absorbţie a fondurilor europene.
„Pe exerciţiul financiar 2023-2027 avem 15,9 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro sunt subvenţii, plăţi directe către fermieri, 6 miliarde înseamnă investiţii în utilaje, procesare, în dezvoltarea de ferme noi şi realizarea de pensiuni agro-turistice”, a spus ministrul în emisiunea România Politică de la Prima News.
El spune, despre exerciţiul financiar trecut, că este vorba de 16,3 mliarde de euro, care au fost cheltuiţi până acum, fiind 100% grad de absorbţie a fondurilor europene.
„România, de la aderare a beneficiat de 41 de miliarde de euro”, a susținut ministrul Agriculturii, precizând că anul acesta este cel mai mare buget pe care ministerul Agriculturii îl are, de 2% din PIB, în jur de 28 de miliarde de lei credite bugetare şi 32 de miliarde de lei credite de angajament, conform News.ro.
Ministrul Agriculturii a dezvăluit că o nouă Ordonanță referitoare la limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi definitivată în următoarele două săptămâni.
„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a transmis Florin Barbu.
Ministrul a subliniat faptul că perioada în care plafonul va fi aplicat va fi decisă în urma unei discuții cu procesatorii și retailerii.
„Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect. Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a declarat Florin Barbu.
Barbu a oferit drept exemplu magiunul de Topoloveni, care era comercializat cu un adaos de circa 100%, în timp ce același produs importat din țări precum Grecia sau Franța avea un adaos de maximum 25%.
„Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a mai susținut Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a declarat că vrea ca în supermarketurile din țară să fie prezentată o gamă cât mai largă de produse românești.