Ministrul Mediului a declarat despre sistemul de Garanţie Returnare că astăzi a primit cifre noi, care arată că implementarea acestuia în România este deja un real succes, depăşind lunar recordul stabilit anterior.
„Pot să vă spun că doar în luna februarie care nu s-a încheiat încă au fost colectate peste 18 milioane de ambalaje. Asta se datorează mai ales populaţiei, avem cifre care bat record după record pentru că, dacă ne amintim ce s-a întâmplat în lunile din urmă, în luna decembrie am avut aproximativ 30.000 de ambalaje colectate, în luna ianuarie am avut 2,2 milioane de ambalaje, iar astăzi avem peste 18 milioane”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă, potrivit Digi24.
Mircea Fechet a mai arătat că îndrăzneşte să spună că vom depăşi 20 de milioane în această lună şi trendul nu poate fi decât unul pozitiv.
„Sistemul Garanţie Returnare funcţionează, dă rezultatele pe care noi le aşteptăm şi nu pot decât să mă bucur că nu avem o problemă majoră în legătură cu acest sistem. Putem să sperăm că la modul în care evoluează lucrurile, România va fi una dintre ţările în care reciclarea devine un mod de viaţă”, a mai arătat Fechet.
Ministrul a arătat că sistemul este departe de a fi perfect, şi în fiecare zi apar mici probleme pe care le remediază.
„Se pare că unii actori au obosit şi vor să fugă din Hora Reciclării şi sunt câteva cazuri izolate de producători care doresc să iasă din horă şi să împiedice ceea ce vrem să construim, o ţară a reciclării, dechid procese prin diverse instanţe de judecată. Fie că au diferite iniţiative prin Parlament, încercând să obţină „scutiri” de la reciclare. Or, mesajul meu rămâne la fel de clar: reciclarea nu e un subiect care poate fi tratat la fără frecvenţă. Sistemul Garanţie-Returnare este un sistem asumat la nivelul Guvernului, la nivelul coaliţiei. Acest angajament este astăzi mai solid decât oricând. Vom respinge, aşadar, fără echivoc, orice încercare de a ieşi din Sistemul Garanţie-Returnare”, a completat Fechet.
Acesta a adăugat că „România este angajată pe acest drum cu sens unic, care se numeşte reciclare” şi că este „deschis pentru a sta de vorbă, pentru a dialoga şi pentru a rezolva pe cale amiabilă orice fel de conflict, orice fel de divergenţă care ar putea să existe între minister, între stat şi orice operator economic”.