Mircea Lucescu a antrenat echipa Inter Milano pentru o perioadă foarte scurtă, de doar 80 de zile, dar a primit întreaga sumă prevăzută în contract, echivalentul a aproximativ un milion de euro la valoarea de astăzi.
În primăvara anului 1999, după doar 17 meciuri la Inter, Lucescu a demisionat, nemulțumit de rezultatele echipei și de anunțul prematur al conducerii că Marcello Lippi îl va înlocui la sfârșitul sezonului, potrivit sportbull.ro.
Contextul despărțirii a fost complicat, Lucescu renunțând la post după o înfrângere usturătoare cu Sampdoria (0-4) și o eliminare din sferturile Champions League, unde Inter a fost eliminată de Manchester United, fără să piardă vreun meci (2-2 la Milano și 1-1 pe Old Trafford). În plus, accidentările unor jucători-cheie, Ronaldo, Simeone și Zamorano, au complicat situația echipei.
Te-ar mai putea interesa și: S-a decis! Mircea Lucescu este noul selecționer al echipei naționale de fotbal! Salariul pe care îl va lua cel mai vârstnic antrenor în activitate
foto: Mircea Lucescu
Deși Massimo Moratti, președintele clubului, nu a dorit inițial să accepte demisia lui Lucescu, în cele din urmă a fost nevoit să o facă. Într-o demonstrație de generozitate, Moratti i-a plătit integral salariul până la finalul contractului, deși antrenorul a părăsit echipa cu trei luni înainte de încheierea sezonului.
„Am semnat cu Inter și au făcut greșeala de a spune public că la sfârșitul stagiunii va sosi Marcello Lippi. Vă puteți imagina ce-au făcut elevii mei ale căror contracte expirau în vară.
Toată lumea voia să joace, era dezastru! Apoi s-au accidentat Ronaldo, Simeone și Zamorano, și când am înțeles că va fi o nebunie, m-am dus la președinte și i-am spus că voi demisiona”, a mărturisit actualul selecţioner.
Suma totală plătită s-a ridicat la un miliard de lire italiene, echivalentul a 500.000 de euro pentru 7 luni, dar cu o putere de cumpărare dublă la acea vreme. În total, Lucescu a încasat aproximativ un milion de euro, o sumă impresionantă pentru acea perioadă.
„Ei bine, el și-a dat seama de greutățile mele și a vrut să-mi plătească oricum salariul complet. Pentru tot angajamentul semnat. Chiar s-a dovedit a fi o persoană minunată.
Permite-mi să-ți mai spun ceva ce simt că s-a evaporat. Unde sunt acele minunate relații umane cu președinții de atunci? Și aș adăuga și fotbaliștii! Președinții și jucătorii erau sufletul echipei. Acum, cu fondurile, nici măcar nu știi nici măcar cine sunt președinții.
E ca și cum fotbalul și-ar fi pierdut sufletul, asta e tot. Moratti, Agnelli, Berlusconi, marile familii l-au abandonat. A trebuit să-l abandoneze treptat. Și uite, același lucru e valabil pentru simboluri. Maldini, Del Piero, Totti, Antognoni.
Înainte, oamenii se identificau cu ele, era o minune, un show. Acum? Rămâne doar să te legi de istorie și culori, aceasta este filosofia fotbalului de astăzi, dar cu siguranță a fost mai frumos înainte”, a mai spus selecţionerul.
Antrenorul a comentat că relația cu Moratti a fost una bazată pe respect reciproc și că președintele a arătat înțelegere pentru dificultățile sale la echipă. Mircea Lucescu a mai spus că fotbalul modern a pierdut din „sufletul” său, remarcând cum marii președinți și familii care dețineau cluburi în trecut, Moratti sau Agnelli, au fost înlocuiți treptatde fonduri de investiții care au transformat acest sport.
Te-ar mai putea interesa și: Top 5 cei mai bine plătiţi fotbaliști de pe Instagram. Cât câştigă Messi dintr-o postare